Haas F1 vangt bot bij FIA na protest tegen Force India

(c) Haas F1 Team

De internationale autosportfederatie heeft het protest van Haas F1 tegen de auto’s van Racing Point Force India afgewezen. Volgens de stewards voldoet het team van nieuwe eigenaar Lawrence Stroll gewoon aan de eisen van een Formule 1-constructeur.

Haas had afgelopen donderdag een protest ingediend omdat het vindt dat het nieuwe team Racing Point Force India niet aan de regels voldoet door te racen met de VJM11-bolides van voorganger Sahara Force India. In de wedstrijdreglementen van de FIA staat dat een constructeur zijn eigen auto moet ontwerpen. Volgens Haas geldt dat dus niet voor Racing Point, maar de FIA oordeelt anders. Volgens de autosportfederatie is Racing Point Force India een nieuwe stal die de boedel (en dus ook de auto’s) heeft overgenomen van een team dat is opgehouden te bestaan en daarmee ook het intellectuele eigendom over de auto’s.

Verdeling prijzengeld

De achterliggende gedachte van het protest is de verdeling van tientallen miljoenen dollars prijzengeld. Teams die korter dan drie jaar in de Formule 1 actief zijn, hebben nog geen recht op een deel van de prijzenpot. Racing Point Force India krijgt echter wel de prijzengelden van het oude Sahara Force India en daar is Haas (dat nog geen drie jaar bestaat en pas eind volgend seizoen centjes ontvangt) het niet mee eens. Door de auto’s van Racing Point illegaal te laten verklaren hoopte Haas te voorkomen dat Racing Point wel geld zou ontvangen.

Kan Haas protest doorzetten?

De uitspraak van de FIA schept nu duidelijkheid over de status van Racing Point Force India, maar het geeft geen helderheid over de verdeling van het prijzengeld. Dat is een zaak van Formula One Management. Haas kan daar mogelijk een nieuwe klacht neerleggen: het heeft nu immers een uitspraak van de FIA in handen waarin staat dat Racing Point Force India een nieuw team is en geen voortzetting van Sahara Force India. Daarmee zou eventueel het recht op inkomsten vervallen.