BBC: ‘Fernando Alonso chanteerde Ron Dennis en McLaren’

Alonso en Hamilton tijdens de teampresentatie begin 2007 (c) McLaren

Met het vertrek van Fernando Alonso uit de Formule 1 aanstaande, komt de BBC met een opmerkelijk verhaal over de gespannen verhouding tussen de Spanjaard en Lewis Hamilton in 2007, toen de twee bij McLaren reden.

Alonso was dat jaar als tweevoudig wereldkampioen overgekomen van Renault, terwijl de Engelsman dat seizoen zijn debuut maakte in de Formule 1. Al snel bleek dat het niet boterde tussen beide coureurs, met als dieptepunt het bekende incident voor de Grand Prix van Hongarije. Tijdens de kwalificatie blokkeerde Alonso in de pitstraat zijn jonge teamgenoot net zo lang tot deze geen tijd meer kon neerzetten, waardoor de Spanjaard pole pakte. Die pole werd hem door de wedstrijdleiding afgenomen, waarna Hamilton alsnog van de eerste startplek mocht vertrekken.

De BBC meldt nu echter dat daarmee de kous niet af was: Alonso en zijn manager Luis Garcia Abad zouden vervolgens namelijk McLaren-teambaas Ron Dennis hebben gechanteerd om Hamilton uit de race te werken. De Spanjaarden zouden hebben geëist dat de Engelsman te weinig brandstof zou meekrijgen, waardoor hij de finish niet zou halen. Wanneer Dennis hier niet aan mee zou werken, zou Alonso naar buiten brengen dat McLaren geheime informatie bezat over de technische ontwikkelingen bij Ferrari.

Dennis zou, volgens de BBC, direct naar FIA-president Max Mosley zijn gestapt en het verhaal hebben opgebiecht. De autosportfederatie startte daarop een onderzoek waardoor het inmiddels beruchte Spygate naar buiten kwam. Dat schandaal leidde er toe dat McLaren uit de stand om de constructeurs werd geschrapt en een boete van 100 miljoen dollar (88 miljoen euro) moest betalen.

Overigens won Hamilton de race in Hongarije. Alonso werd vierde, maar tussen hem en McLaren kwam het niet meer goed. De Spanjaard keerde aan het einde van het seizoen terug naar Renault.