Stratencircuit Hanoi: wat kunnen we verwachten?

Met de komst van de Grand Prix van Vietnam krijgt de Formule 1 er vanaf 2020 een zesde Aziatische Grand Prix bij. Naast Vietam staan China, Japan, Singapore, Bahrein en Abu Dhabi op de kalender. Hanoi wordt naast Monaco, Bakoe en Singapore het vierde stratencircuit op de kalender.

Hoewel in naam een stratencircuit is slechts een deel van de baan het hele jaar open voor het verkeer, een klein deel heeft de status van een permanent circuit. De baan met een lengte van 5,565 kilometer en 22 bochten is mede ontworpen door circuitbouwer Hermann Tilke die zich net als bij het Circuit of the Americas in Austin heeft laten inspireren door andere Formule 1-circuits. Zo vertonen de Bochten 1 en 2 gelijkenissen met de eerste bochten van de Nürburgring:

(c) Formula 1

De Bochten 12 t/m 15 zijn geïnspireerd op de eerste sectie van Monaco, vanaf Sainte Devote via Beau Rivage naar Massenet:

(c) Formula 1

Het volgende deel met Bochten 16 t/m 19 doet denken aan de Esses op Suzuka, terwijl de laatste drie bochten (20 t/m 22) overeenkomsten hebben met het verdwenen Sepang in Maleisië:

(c) Formula 1

Al met al hebben de ontwerpers een circuit getekend met een variatie aan langzame – (hairpin), technische – en hogesnelheidsbochten (Esses) en drie lang rechte stukken, waarvan één met een lengte van 1,5 kilometer.

(c) Formula 1

De combinatie van al deze elementen zorgt voor een flinke uitdaging voor de teams die in de auto’s de ideale balans zullen moeten vinden tussen topsnelheid voor de lange rechte stukken en downforce voor de bochten. De eerste Grand Prix van Vietnam staat gepland voor april 2020.