‘Porsche ziet af van entree in Formule 1 in 2021’

(c) FIA WEC

Een terugkeer van Porsche in de Formule 1 zit er op korte termijn niet in. Er was sprake dat de Duitse sportwagenfabrikant in 2021 zijn entree in de koningsklasse van de autosport zou maken, maar inmiddels is er door dit plan een dikke streep gezet.

Hoewel Formula One Management (FOM) nog geen officiële afmelding heeft ontvangen, meldt Auto Motor und Sport dat verschillende bronnen het nieuws inmiddels hebben bevestigd.

Kans zeer klein

De kansen dat Porsche de stap naar de Formule 1 zou maken, waren al nihil. Dit was het gevolg van de beslissing van de huidige motorfabrikanten in de koningsklasse van de autosport. Vanaf 2021 zou er met een nieuwe motorformule worden gereden, maar de fabrikanten zetten op het laatste moment alsnog de hakken in het zand.

In het oorspronkelijke plan zou de MGU-H worden geschrapt. Hierdoor zouden de motoren minder complex worden, waardoor de Formule 1 ook interessant zou zijn voor andere motorfabrikanten. Door vast te houden aan MGU-H nam ook de interesse van Porsche om toe te treden tot de Formule 1 af.

Tijdstip niet goed

Bovendien, “Het tijdstip voor een entree in de Formule 1 is niet goed”, zegt een insider van Volkswagen doelend op het emissieschandaal waarin het moederconcern van Porsche momenteel is verwikkeld. In dat licht zijn hoge investeringen ook niet gewenst.

Porsche was in 1991 voor het laatst actief als motorleverancier in de Formule 1. De samenwerking met Footwork was geen succes, waarna de Duitsers de koningsklasse van de autosport de rug toekeerden.

Fabrieksteam in Formule 1

Tussen 1957 en 1962 waren de Duitsers als fabrieksteam actief in de koningsklasse van de autosport. In de eerste jaren deed de stal slechts sporadisch mee, maar in 1961 en 1962 reden Jo Bonnier en Dan Gurney een volledig seizoen. Het resulteerde in één overwinning en vier podiumplaatsen.

Porsche was de afgelopen jaren succesvol in de langeafstandsracerij, maar besloot eind vorig jaar om dat hoofdstuk af te sluiten ten faveure van een entree in de Formule E.