Indrukwekkende pole Ricciardo, Verstappen 2e in kwalificatie Mexico

(c) Red Bull Content Pool

Hoewel het hele weekend Max Verstappen de snelste tijd wist te noteren, was het zijn teamgenoot Daniel Ricciardo die naar de poleposition reed. De Australiër start morgen de Grand Prix van Mexico samen met Verstappen vanaf de eerste rij. In een zinderende kwalificatie gaf de Nederlander slechts 26 honderdsten toe op zijn vertrekkende stalgenoot. Lewis Hamilton en Sebastian Vettel zaten hen dicht op de hielen en bezetten de tweede startrij.

Q1
Waar de laatste vrije training nog werd verreden onder natte omstandigheden, was de baan in Q1 volledig droog. Pierre Gasly was de eerste coureur die aan de sessie begon. De renner van Toro Rosso had hierdoor even kort de rapste tijd in handen, maar werd vrijwel direct door Sebastian Vettel gepasseerd. De Duitser zette met een 1:16.089 direct een zeer snelle tijd neer. Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton en Valtteri Bottas konden niet aan zijn rondetijd tippen.

Daniel Ricciardo liet vervolgens zien waarom Red Bull Racing het hele weekend al snel was en reed in zijn eerste vliegende ronde naar 1:15.866. Max Verstappen dook hier op zijn beurt met een tiende onder. Zo waren zij de enige renners van het veld die in de 1:15 hadden gereden. Bottas en Hamilton besloten nog een poging te wagen en wisten beiden het team van Red Bull Racing af te troeven. De Fin was hierbij het snelst en noteerde een tijd van 1:15.580.

Vanwege het overschrijden van de track limits werd de tijd van Fernando Alonso afgenomen. In de laatste seconden van de Q1 wist hij zich uiteindelijk nog naar P14 te rijden. Minder voorspoedig verliep het voor Romain Grosjean, Stoffel Vandoorne, Kevin Magnussen, Lance Stroll en Sergey Sirotkin. Doordat zij buiten de top 15 vielen, konden zij zich gaan omkleden in het motorhome.

Q2
In de tweede sessie werd direct getoond hoe dicht het veld op elkaar zat. Verstappen, Hamilton en Vettel hadden zich in hun eerste run binnen één tiende in de top drie genesteld. Het verschil tussen Hamilton en Verstappen was zelfs slechts vier duizendsten. Met nog minder dan drie minuten te gaan besloten alle coureurs hun tweede run te rijden. De 1:15.640 die de Nederlander op de klokken had gezet, was echter voor iedereen te hoog gegrepen.

Doordat zij zich buiten de top tien hadden gekwalificeerd, viel het doek voor Esteban Ocon, Fernando Alonso, Sergio Pérez, Brendon Hartley en Pierre Gasly (geen tijd genoteerd).

Q3
De dreigende regen die werd voorspeld voor de laatste sessie bleef uit. Hierdoor konden de coureurs zich volledig focussen op een run met de hypersofts, de zachtste compound banden. Vettel reed direct naar een 1:14.970. Hamilton, Ricciardo en Bottas zaten hem dicht op de huid. Verstappen wist vervolgens nóg sneller te gaan en reed naar 1:14.785! De rust keerde vervolgens terug op het circuit en de renners maakten zich op voor de laatste run.

Terwijl de laatste minuten wegtikten en iedereen nog een poging waagden, wist niemand de tijd van Verstappen te verbeteren. Niemand behalve Ricciardo! De Australiër wist met een 1:14.759 als enige een snellere tijd te noteren en pakte hierdoor de pole. Verstappen vergezelt zijn teamgenoot vanaf de eerste startrij, gevold door Hamilton en Vettel.

De race start morgen om 20.10 uur Nederlandse tijd en is live te volgen via Grand Prix Radio met commentaar van Olav Mol. Wanneer Hamilton zevende of hoger eindigt in de Grand Prix morgen, dan is hij wereldkampioen.