‘Fast Freddie’ Spencer gaat stewards panel MotoGP leiden

Freddie Spencer nu. Foto: MotoGP.com

Met ingang van volgend seizoen is Freddie Spencer de voorzitter van het stewards panel voor de MotoGP. In het panel hebben drie stewards van de motorsportbond FIM zitting die verantwoordelijk zijn voor disciplinaire beslissen zoals het uitdelen van straffen, boetes en schorsingen. Tot nu toe is wedstrijdleider Mike Webb voorzitter van het panel. Door de aanstelling van Spencer komt die dubbelrol te vervallen en kan Webb zich volledig concentreren op zijn functie van race director.

Het is een veelgemaakte misvatting dat de wedstrijdleiding, waarin naast Webb ook onder andere de oud-coureurs Franco Uncini en Loris Capirossi zitting hebben, ook het orgaan is dat straffen bepaalt en uitdeelt. Dat is een taak die is weggelegd voor de stewards: een onafhankelijk orgaan dat wisselt van samenstelling, maar onder een vast voorzitterschap. De stewards bepalen bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een overtreding en wat de straf daarvoor is. Zo waren het de stewards die bepaalden dat Romano Fenati voor twee wedstrijden werd geschorst nadat hij op volle snelheid in de rem van Stefano Manzi kneep.

Zie ook Fenati voor twee wedstrijden geschorst – Update met reacties

Spencer, die in december 57 wordt, brak als actief coureur in de jaren 80 alle records door de jongste wereldkampioen te worden. De Amerikaan was 21 toen hij in 1983 de kroon in de 500cc veroverde. Daarnaast is hij een van de weinigen die erin slaagde in één jaar zowel de titel in de 500cc als in de 250cc te winnen. Dat deed hij in 1985. Daarna werd het onmogelijk om in verschillende klassen tegelijk uit te komen. Na het behalen van die dubbeltitel won Spencer geen wedstrijd meer.

Freddie Spencer in de jaren 80. Foto: MotoGP.com

De laatste jaren ging het niet goed met ‘Fast Freddie’. Het wonderkind van weleer raakte in grote financiële problemen en moest al zijn bezittingen en zijn motorsportschool verkopen om eten te kunnen kopen. Hij woonde in een goedkoop motel, waar hij in ruil voor kost en inwoning de was deed. “Handdoeken opvouwen was het beste wat me toen kon overkomen”, schrijft hij in zijn dit jaar verschenen autobiografie Feel. Spencer woont tegenwoordig in Londen en verzorgt onder meer commentaar bij motorsportwedstrijden voor Eurosport.

“Ik ben vereerd en blij met deze nieuwe rol”, zei Spencer. “Daarnaast is een van de belangrijkste factoren bij het besluit om deze positie te aanvaarden mijn overtuiging dat dit een kans is om een positieve invloed te hebben en een constructieve, oplossingsgerichte stem in soms precaire en ingewikkelde kwesties. Het is een stem die invloed kan hebben op de reputatie van onze sport. Ik heb het grootste deel van mijn leven de vaardigheden ontwikkeld die voor deze functie vereist zijn. Ik weet dat het noodzakelijk is om het vertrouwen en respect van de rijders, teams, media en hopelijk ook fans te hebben. Volledige objectiviteit is absoluut noodzakelijk om dergelijke beslissingen te kunnen nemen.”

Jouw reactie