Jaar voorwaardelijk voor fataal ongeluk Nicky Hayden

Onlangs werd bij het circuit van Misano, niet ver van de plaats van het ongeval, een herdenkingsmonument voor Nicky Hayden onthuld. Foto: MotoGP.com

De rechtbank in de Italiaanse stad Rimini heeft een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een rij-ontzegging opgelegd aan de 31-jarige automobilist die vorig jaar mei het ongeluk veroorzaakte waardoor motorcoureur Nicky Hayden om het leven kwam.

De rechtbank verweet de man dat hij 70 reed waar een maximumsnelheid van 50 km/u geldt. Had hij zich aan de snelheid gehouden, dan was het fatale ongeluk te voorkomen geweest, zo stelde de rechtbank.

De eis van de officier van justitie was een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar, maar de rechtbank oordeelde dat de automobilist niet alleen schuldig was. De 35-jarige Nicky Hayden zat op een racefiets en had oordopjes in toen hij het stopbord negeerde dat bij het kruispunt staat waar van de andere kant de auto aankwam. Volgens de rechtbank is Hayden daardoor medeschuldig aan de aanrijding.

Nicky Hayden raakte bij het ongeluk zo zwaar gewond dat hij vijf dagen later in het ziekenhuis in Cesena overleed aan de gevolgen. Onlangs werd bij het Misano World Circuit, vlakbij de plaats van het ongeluk, een herdenkingsmonument voor de MotoGP- en Superbikes-coureur onthuld.

Zijn familie voert nog een civiele zaak tegen de automobilist waarin ze de maximale schadevergoeding van zes miljoen euro eist.

Zie ook MotoGP-wereldkampioen Nicky Hayden (35) overleden