David Coulthard lanceert raceklasse exclusief voor vrouwen

(c) @ W Series

Goed nieuws voor vrouwelijke autosportcoureurs: vanaf volgend jaar komt er een speciale raceklasse met één-zitters, exclusief toegankelijk voor vrouwen. De zogeheten W Series zal in de lente van 2019 starten en bestaan uit zes rondes met elk een sprintrace van een half uur. De serie gaat gebruik maken van Tatuus T-318 Formula 3-auto’s.

Het uiteindelijk doel van de W Series is om rijdsters klaar te maken voor de Formule 1, aldus Catherine Bond Muir, de directeur van de organisatie: “Er heeft nog nooit een vrouw een Formule 1-race gewonnen, laat staan een titel. Ons doel is om dat te veranderen.”

De laatste vrouw die meedeed aan een officiële Formule 1-race was de Italiaanse Lella Lombardi in 1976. Sindsdien heeft een flink aantal vrouwen indruk gemaakt als testrijder, maar een definitieve doorbraak is er nog niet van gekomen.

Ook in de lagere raceklassen rijden maar weinig vrouwen, en dat moet hoognodig veranderen vindt mede-initiatiefnemer en oud-Formule 1-coureur David Coulthard: “Om succesvol te zijn moet je competent, vastberaden, competitief, moedig en fysiek fit zijn. Maar je hoeft geen superkrachten te hebben of man te zijn. Op het moment stuiten vrouwelijke coureurs op een ‘glazen plafond’ als ze de Formule 3 bereiken. Vaak als gevolg van een gebrek aan financiering in plaats van een gebrek aan talent. Bij W Series geloven we dat vrouwen en mannen gelijkwaardig kunnen en moeten wedijveren, als ze maar dezelfde kansen en training krijgen.”

Namen van coureurs zijn nog niet bekend gemaakt. De serie wil met een maximum aantal van twintig rijdsters van start gaan. Die moeten strijden voor een prijzenpot van 1,5 miljoen pond.