‘Russisch Formule 1-team in 2024 op de grid’

(c) Red Bull Content Pool

Het duurt nog wel even, maar in 2024 moet er een Russische Formule 1-renstal op de startgrid staan. Dat zegt vicepremier Dmitry Kozak van Rusland in gesprek met AutoBild.

“Er zijn in Rusland veel in autosport geïnteresseerde partijen en er is een welvarend bedrijf dat bereid is om in de oprichting van een Russisch team te investeren”, zegt Kozak, die de naam van dat bedrijf echter niet noemde.

SMP

Hoogstwaarschijnlijk hint de politicus op de SMP Bank. Het bedrijf van de gebroeders Rotenberg financiert op dit moment het stoeltje van Sergey Sirotkin bij Williams. Met het eigen SMP Racing is de bankinstelling actief in andere klassen van de autosport en in samenwerking met Dallara heeft SMP een eigen LMP1-prototype voor de 24 uur van Le Mans ontwikkeld.

Maar nu lijkt SMP betrokken bij het opzetten van de Russische Formule 1-team. Volgens Kozak zijn er gesprekken gaande met een Russische autofabrikant. Dat is naar alle waarschijnlijkheid AvtoVAZ, het moederbedrijf van Lada dat een alliantie heeft met Renault-Nissan.

De tijd nemen

De Russen gaan daarbij niet over een nacht ijs. Er wordt behoorlijk wat tijd uitgetrokken om het project een kans van slagen te geven. Pas in 2024 moet de renstal op de Formule 1-startgrid staan.

Eerdere Russische avonturen in de koningsklasse van de autosport gingen snel ten onder. Midland hield het één seizoen vol (2006) en Marussia Racing reed tussen 2012 en 2015 zonder veel succes op de circuits rond.