Nog steeds geen contract voor Silverstone

(c) Silverstone

De tijd begint te dringen voor Silverstone. Contractueel wordt in 2019 op het circuit nog de Britse Grand Prix verreden, maar dat zou wel eens de laatste Grand Prix op Silverstone kunnen zijn. Na ruim een jaar onderhandelen, is er nog steeds geen akkoord over een nieuwe overeenkomst.

Circuiteigenaar British Racing Drivers’ Club (BRDC) beëindigde vorig jaar het doorlopende contract met de Formule 1 door gebruik te maken van een clausule in de overeenkomst. Deze optie werd gelicht omdat de kosten van de ‘hosting fee’ een struikelblok vormen.

Verlieslijdend en hogere fee

Deze fee wordt elk jaar met vijf procent verhoogd. In 2010 kostte de Britse Grand Prix Silverstone nog 12 miljoen pond. In 2027, het laatste contractjaar, zou dat bedrag inmiddels zijn opgelopen naar 26 miljoen pond. Bijkomend probleem is dat de Britse Grand Prix ook niet winstgevend is. In de afgelopen zes jaar leed Silverstone een verlies van meer dan 51 miljoen pond.

Met het verbreken van het contract hoopte de BRDC met Formule 1-eigenaar Liberty Media een nieuwe overeenkomst met betere voorwaarden te kunnen uitonderhandelen. De verwachting was dat de partijen snel een deal zouden sluiten, maar na ruim een jaar is de kogel nog steeds niet door de kerk.

Voortzetten dialoog

“We blijven alle betrokkenen duidelijk maken dat we de Britse Grand Prix in de nabije toekomst willen behouden op Silverstone, maar alleen op voorwaarden die ons een rendabele economische propositie bieden. We hebben constructieve discussies gehad met de Formule 1, maar hebben tot nu toe nog geen overeenstemming bereikt. We verwachten de dialoog de komende maanden voort te zetten”, schrijft BRDC-voorzitter John Grant in een brief aan de leden van de BRDC in handen van Cityam.com.