VT2 Japan: Mercedes dominant, Max Verstappen naar P4

(c) Mercedes AMG F1

Lewis Hamilton heeft zich op Suzuka weten te kronen tot snelste coureur in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Japan. De Mercedes-rijder kwam op het 5,8 kilometer lange circuit tot een snelste tijd van 1:28.217, ruim vier tienden sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas en maar liefst acht tienden voor Sebastian Vettel van Ferrari. Daarachter produceerde Max Verstappen de vierde tijd: 1:29.257

Het Suzuka International Circuit lag er ondanks een dikke laag bewolking en 24 graden droog bij. De eerste die op de baan verscheen was Fernando Alonso, direct gevolgd door McLaren-teamgenoot Stoffel Vandoorne. De Belg had tijdens de ochtendsessie zijn auto moeten afstaan aan Lando Norris, maar mocht nu weer zelf de MCL33 de sporen geven.

Ferrari’s vroeg naar buiten

Ook Vettel dook vrij vroeg de baan op, net als vrijwel iedereen op dat moment op de gele soft banden. De Duitse Ferrari-aas – vanuit de garage aangemoedigd door Felipe Massa – was in de eerste omloop niet verder gekomen dan een vijfde tijd en was op zoek naar eerherstel. Het was echter Alonso die de eerste tijd klokte: 1:32.540. Al gauw doken Romain Grosjean in de Haas VF-18 en vervolgens Vettel zelf daar met gemak onder. Ook Kimi Raikkonen liet al in de eerste minuten van de sessie van zich horen, terwijl de Mercedes-coureurs Bottas en Hamilton en het Red Bull-duo Verstappen en Daniel Ricciardo nog even binnen bleven.

Business as usual

Toen Hamilton eenmaal de baan opging, zette de Engelsman direct maar even de snelste tijd neer: 1:29.005. Al gauw lieten ook Ricciardo en Verstappen een tijd noteren en vanaf dat moment was het business as usual: de coureurs van de top drie teams wisselden elkaar bovenaan de tijdenlijst af met beide Racing Point Force India’s als best of the rest. Vettel was de eerste die de soft banden inruilde voor de rode super softs en aan de long runs begon. Opmerkelijk genoeg kwam de Duitser op de zachtere compound niet tot snellere rondetijden dan Hamilton op de softs.

Technisch malheur voor Gasly

Pierre Gasly was op dat moment nog steeds ridder te voet. De Toro Rosso van de Fransman kampte met een probleem met de brandstoftank. Een sensor werkte niet en dat leidde tot langdurig oponthoud.

(c) @ Formula 1

Ook beide Mercedes-coureurs waren ondertussen overgestapt op de super softs. Halverwege de sessie leidden Hamilton (1:28.217) en Bottas (1:28.678) ver voor Vettel (1:29.050) en Verstappen op P4 (1:29.257).

Groene banden

Ricciardo kende een minder moment. De Australiër miste in Bocht 8 (Degner) zijn apex, ging even wijd en vervolgde zijn weg met een setje door het kunstgras groen gekleurde banden. Niet veel later besloot de jarige Kevin Magnussen het voorbeeld van Ricciardo te volgen. De uitstapjes van de Australiër en de Deen en het korte optreden van Gasly die toch nog even naar buiten kon, waren de enige noemenswaardige momenten van het slot van de tweede sessie.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Japan:

(c) @ Formula 1

De derde vrije training is morgenochtend vroeg en uiteraard zijn daarna de kwalificatie en zondag de race live te volgen op Grand Prix Radio.