Zonta van den Goorbergh (12) in selectie Red Bull MotoGP Rookies

Zonta van den Goorbergh in actie in de selectieraces voor de RBRC. Foto: Red Bull Content Pool

De 12-jarige Zonta van den Goorbergh is geselecteerd voor de volgende jaargang van de Red Bull MotoGP Rookies Cup. Uit 105 deelnemers van 32 nationaliteiten werden in Granada dertien talentjes geselecteerd. Van de zes Nederlandse jongens ging alleen Van den Goorbergh door.

De dertien gelukkigen, met onderaan in het midden Zonta van den Goorbergh. Foto: Red Bull Content Pool

De Red Bull MotoGP Rookies Cup wordt gezien als het voorportaal voor de Moto3 Grand Prix. Coureurs die vanuit de Red Bull Rookies doorgroeiden zijn onder andere Johann Zarco, Lorenzo Baldassari, Jakub Kornfeil, Brad Binder, Miguel Oliveira, Joan Mir, Jorge Martin en Bo Bendsneyder. De wedstrijden van de RBRC worden gereden als ‘bijprogramma’ van diverse Europese GP’s, waaronder ook de TT van Assen.

Zonta van den Goorbergh heeft zijn talent niet van een vreemde. Zijn vader Jurgen schopte het tot de 500cc-klasse. Oom Patrick reed jarenlang in de 250cc en opa Piet behaalde in 1973 Grand Prix-punten in de 125cc en werd twee keer Nederlands kampioen. Zonta rijdt niet, zoals veel jonge coureurs, met het racenummer van zijn vader (17), maar hij koos voor nummer 84: het nummer van motorcrosswereldkampioen Jeffrey Herlings.

Zonta kreeg vorig jaar een uitnodiging voor het exclusieve trainingskamp van Marc en Alex Marquez. Eerder reed hij al in de Nederlandse NSF100-cup en dit seizoen is hij vooral actief op Belgische circuits. Een week geleden reed hij met een wildcard beide races van de European Talent Cup op het circuit van Jerez.

Aanwijzingen van Marc Marquez. Foto: Laps for Life 93