Lewis Hamilton krijgt zege in Rusland cadeau, Verstappen P5

(c) Mercedes AMG

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Rusland gewonnen. Halverwege de wedstrijd kreeg de Brit de zege cadeau van de teamleiding van Mercedes. Valtteri Bottas kreeg op dat moment de teamorder om de leider in het kampioenschap voorbij te laten. Max Verstappen reed een prima race en eindigde als vijfde.

De openingsfase van de race op het circuit van Sotsji was boeiend. Bottas had vanaf poleposition de beste start en kon makkelijk de koppositie behouden. Achter de Fin had Sebastian Vettel een betere start dan Hamilton, maar de Mercedes-coureur wist de Duitser met veel moeite achter zich te houden.

Verstappen had in de achterhoede een prima start en lag al naar de eerste ronde op P13. Na acht ronden reed de Nederlander al weer rond op de vijfde plaats. De Red Bull-coureur reed heel makkelijk door het veld. Teamgenoot Ricciardo had daar iets meer moeite mee en sloot pas in ronde 13 achter de Nederlander aan.

Pitstops

Leider in de wedstrijd Bottas ging in ronde 12 als eerst naar binnen en wisselde zijn ultrasofts in voor een vers setje softs. De Fin viel terug tot achter Verstappen op P5. Na Bottas kwamen Vettel en Hamilton ook naar binnen. De Ferrari-coureur had de beste stop en na de enige stop in de wedstrijd reed hij voor Hamilton. De Mercedes-coureur had vervolgens niet lang nodig om de positie op de baan te heroveren. In een hard gevecht met zijn concurrent voor de titel was Hamilton uiteindelijk de sterkste.

Door alle stops belandde Verstappen in de negentiende ronde op de eerste plaats. Omdat hij op de softs was gestart, ging hij pas heel laat naar binnen en wist tot en met de 43e ronde de leiding in de wedstrijd te behouden.

Ondertussen mocht Hamilton achter de Nederlander zijn teamgenoot Bottas inhalen. Via de pitmuur kreeg Bottas te horen dat hij de Brit in bocht 13 voorbij moest laten gaan. Hamilton reed vervolgens op de tweede plaats achter Verstappen. Bottas en Vettel volgden op de derde en vierde plaats.

P5

In de 43ste ronde kwam Verstappen binnen voor vers rubber. Hij wisselde zijn softs voor de ultrasofts en viel terug naar de vijfde plaats. De positie die het maximaal haalbare was voor de Nederlander.

Na de stop van Verstappen kwam Hamilton aan de leiding. De eerste plaats van de leider in het kampioenschap kwam in de slotfase niet meer in gevaar. Bottas maakte het feest voor Mercedes compleet door tweede te eindigen. De Fin hoopte in de slotfase wel op een nieuwe teamorder waardoor de hij de wedstrijd alsnog zou winnen, maar die kwam er niet. Het enige wat hij kreeg was een excuus van teambaas Toto Wolff.

Ferrari kon het Mercedes niet heel moeilijk maken. Vettel legde beslag op P3 en Kimi Raikkonen werd vierde. Vettel zag door zijn derde plaats zijn kansen op de wereldtitel weer kleiner worden.

Achter de topteams eindigde Charles Leclerc als ‘best of the rest’ op P7. De Sauber-coureur profiteerde optimaal van zijn goede start en bleef Kevin Magnussen, Esteban Ocon en Sergio Perez in de race voor.

Uitslag Grand Prix van Rusland:

(c) Formula1.com