VT2 Rusland: Hamilton slaat terug, Verstappen nu derde

(c) Mercedes AMG F1

Lewis Hamilton is in Sotsji gekroond tot snelste coureur van de tweede vrije training voor de Grand Prix van Rusland. De Engelsman klokte in zijn Mercedes FW09 de snelste tijd: 1:33.385, slechts twee tienden boven de kwalificatietijd van vorig jaar.

Teamgenoot Valtteri Bottas volgde op gepaste afstand: 1:33.584, terwijl Max Verstappen derde werd met een 1:33.827. Alle snelste tijden werden gerealiseerd op de zachtste compound banden, de hypersoft.

Usual suspects terug in de auto

De sessie begon met de terugkeer van Fernando Alonso (McLaren), Sergio Perez (Racing Point Force India), Carlos Sainz (Renault) en Marcus Ericsson (Sauber). De drie Spaanstaligen en de Zweed hadden tijdens de eerste vrije training hun auto’s nog afgestaan aan de juniorrijders van de teams, maar vanmiddag namen de heren de zaken weer zelf waar.

Opmerkelijk genoeg waren het de twee vertrekkende coureurs Alonso en Stoffel Vandoorne die namens McLaren als eersten de baan opgingen, direct gevolgd door twee rijders die vandaag juist bekendmaakten er volgend jaar wèl weer bij te zijn: Kevin Magnussen en Romain Grosjean van Haas F1.

Bottas maait het gras

Net als vanochtend was Verstappen direct snel. De Nederlander noteerde al na een aantal rondjes een 1:34.164, opnieuw op de hypersofts. Maar met nog een vijftigtal minuten te gaan was het Bottas die als eerste in de 1:33’s schoot: 1:33.584. De Fin van Mercedes – altijd sterk in Sotsji – schoot vlak voor de finish nog even met twee wielen door het gras, maar wist zijn FW09 onder controle te houden.

Hamilton liet dit niet over zijn kant gaan en besloot een tandje bij te steken. De viervoudig wereldkampioen noteerde niet veel later op de hypers een 1:33.385, drie tienden sneller dan zijn stalgenoot.

Vettel spint tijdens longrun

Na een uurtje besloten de teams over te stappen op het simuleren van de race. In de longruns werden de snelste tijden van eerder in de sessie niet verbeterd. Wel waren er wat incidentjes. Zo wist Charles Leclerc zijn Sauber niet helemaal onder controle te houden en presteerde Lance Stroll het zelfs meerdere malen om in de problemen te komen. Ook Sebastian Vettel had een momentje. De Duitser spinde in Bocht 13 en zorgde voor een kortstondige gele vlag. De foutjes leidden tot niet meer dan een klein deukje in het ego van de coureurs en dus hebben de teams buiten hun reguliere werk weinig herstelwerkzaamheden te verrichten.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Rusland:

(c) @ Formula 1

Morgenochtend volgt de derde vrije training. De kwalificatie is uiteraard morgenmiddag live op Grand Prix Radio te beluisteren. Alle starttijden vind je hier.