180009_can

De eerste vrije training voor de Grand Prix van Rusland is een prooi geworden voor Sebastian Vettel. De Duitser klokte in zijn Ferrari SF71H de snelste tijd: 1:34.488. Max Verstappen volgde op vijf honderdsten: 1:34.538, terwijl Lewis Hamilton in zijn Mercedes FW09 niet verder kwam dan een derde tijd: 1:34.818. Daarbij moet worden aangetekend dat Vettel en Verstappen op de hypers reden en Hamilton met een hardere compound (ultra) op de baan verscheen.

Verstappen was er vanochtend in een bewolkt Sotsji al vroeg bij: de Nederlander reed achter teamgenoot Daniel Ricciardo en McLaren-coureur Lando Norris als derde de baan op.

DoKpOwUXcAAYs1U-700x467
(c) @ Formula 1

De reden hiervoor is eenvoudig. Zowel de auto van Norris (tijdens de race bestuurd door Fernando Alonso), als die van Ricciardo en Verstappen krijgen nieuwe motoronderdelen en moeten zondag dus achteraan starten. De volgorde waarin ze vandaag de baan opgingen bepaalt daarbij de startvolgorde van komende zondag. Alonso staat zondag dus voor Ricciardo en Verstappen op de grid. Beide Toro Rosso's reden vanochtend achter Verstappen de baan op en moeten dus komende zondag ook achter de Nederlander starten.

Talentenjacht

Een viertal teams gebruikte deze eerste sessie om jong talent de kans te geven: bij Racing Point Force India maakte Sergio Perez plaats voor Nicholas Latifi. Norris en Antonio Giovinazzi vervingen Fernando Alonso en Marcus Ericcson bij respectievelijk McLaren en Sauber. Bij Renault maakte de Rus Artem Markelov zijn Formule 1-debuut ten faveure van Carlos Sainz.

Ook voor die andere Rus was er een primeur: Sergey Sirotkin maakte achter het stuur van zijn Williams FW41 zijn eerste Formule 1-meters ooit op zijn thuiscircuit.

Stuivertje wisselen

Beide Red Bulls domineerden het eerste half uur van de training met Ricciardo als snelste (1:36.600) en Verstappen daar vlak achter (1:36.977), beiden op de hypersofts. Niet lang daarna meldden ook de Mercedessen en Ferrari’s zich aan het front. Hamilton nam op ultra's even de snelste tijd over, maar vervolgens was het weer aan de Red Bulls om langszij te komen. Zo bleef het vooraan enige tijd stuivertje wisselen, terwijl Nico Hülkenberg (Renault) en Kevin Magnussen (Haas) de ‘best of the rest’ vormden.

Norris maakte ondertussen een uitstapje buiten de baan: de jonge Engelsman die volgend jaar om het ‘echie’ aan de bak mag bij McLaren, blokkeerde zijn remmen, raakte kort in een spin, maar kon zonder schade zijn weg vervolgen.

DoKvsfTXoAAzlna-700x467
(c) @ Formula 1

Vloertje leggen

Halverwege de sessie doken vrijwel alle coureurs de garages in, voor het uitlezen van de data en het inleveren van het verplichte setje banden bij Pirelli. Ricciardo liet direct maar de vloer van zijn RB14 vervangen: de Australiër had deze even daarvoor beschadigd bij het iets te enthousiast aansnijden van een kerb. Op dat moment was er een P1 voor Verstappen die tot dan toe als enige onder de 1:35 'scoorde': 1:34.960.

Na de thee nam Vettel direct de Red Bull bij de hoorns: de Duitser perste er op de hypers een 1:34.488 uit, op dat moment een halve seconde sneller dan de rest van het veld. Verstappen counterde op dezelfde compound met een 1:34:538, een tikje langzamer dan de viervoudig wereldkampioen. Niet lang daarna maakte de Nederlander een klein foutje en besloot direct naar binnen te gaan.

Ook Lance Stroll en Charles Leclerc hadden momentjes, terwijl Hülkenberg uit voorzorg door zijn team naar binnen werd gehaald. Uiteindelijk werd de sessie zonder al te veel grote incidenten afgesloten.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Rusland

 

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden