Kwalificatie Singapore: Hamilton verrast Ferrari’s en zichzelf, Verstappen tweede

(c) Mercedes AMG

Lewis Hamilton staat morgen tijdens de Grand Prix van Singapore op poleposition. De Brit reed een verbluffende tijd van 1:36,015 en verrasste daarmee niet alleen de Ferrari’s maar ook zichzelf. Max Verstappen herhaalde zijn kunststukje van vorig jaar en start morgen vanaf de tweede plaats.

Q1

In de eerste sessie reden alle coureurs op de roze hypersofts. De band dus met de meeste grip wat op het meest bochtige circuit van de kalender goed van pas komt. Romain Grosjean was er meteen als een haas vandoor om de eerste tijd neer te zetten in een 1:39,946. Kimi Raikkonen haalde er niet veel later ruim anderhalve seconde van af door een 1:38,534 op de klokken te zetten. Lewis Hamilton deed een poging om die tijd aan te vallen maar kwam 1,564 seconde te kort wat resulteerde in een achtste tijd.

Pas in het tweede deel van de eerste sessie werd er serieus gas gegeven op het Marina Bay Street Circuit. Met vijf minuten te gaan reed Daniel Ricciardo in 1:38,153 het snelst van allemaal. Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen volgden respectievelijk op 0,065 en 0,381 seconde. Max Verstappen positioneerde zich voorlopig als vijfde met een tijd die iets meer dan een halve seconde langzamer was dan de Australiër.

Bij het vallen van de vlag waren het Kevin Magnussen, Brendon Hartley, Stoffel Vandoorne, Sergey Sirotkin en Lance Stroll die sneuvelden. Lewis Hamilton baarde opzien door op versleten achterbanden een vijftiende tijd te rijden. De Brit wist hiermee maar net eliminatie te voorkomen in Q1.

Q2

In de tweede sessie was het met nog maar vijftien wagens toch zoeken voor iedereen om een vrij rondje te krijgen. Lewis Hamilton nam dit keer minder risico en meldde zich met een 1:37,344 direct vooraan.  Max Verstappen dook daar vrijwel meteen met een tiende onder en was dus de voorlopig snelste. Charles Leclerc raakte ondertussen de muur flink met de Sauber en bezocht dan ook direct de pits.

Kimi Raikkonen bevond zich onderin de gevarenzone en kwam daar overtuigend uit door de snelste tijd te rijden in 1:37,194. Ook Vettel moest hierdoor naar buiten want de Duitser stond op de rand van eliminatie. Hij reed van P11 naar P5 op iets meer dan zes tienden van zijn Finse teamgenoot. Uiteindelijk moest afscheid worden genomen van Fernando Alonso, Carlos Sainz, Charles Leclerc, Marcus Ericsson en Pierre Gasly.

Q3

In het schijnsel van het kunstlicht op het Marina Bay Street Circuit was het Raikkonen die een tegenvallende 1:37,403 op de klokken zette. Hamilton had de party-mode inmiddels ingeschakeld en reed een verpletterende 1;36,015 en dus voorlopig snelste tijd. Verstappen reed een tweede tijd op 0,319 van de Brit. Vettel kwam in zijn eerste poging niet dichterbij dan 0,613 seconde. Daarna volgden Bottas, Raikkonen en Ricciardo.

Met nog iets meer dan drie minuten gingen de coureurs naar buiten voor de strijd om pole. Hoewel het er op leek dat er flink wat tijden zouden gaan verbeteren bleek de eerste run voor de meesten de beste te zijn. Raikkonen bleef steken op de vijfde plek terwijl Hamilton een foutje maakte en zich niet verbeterde. Verstappen bleef tweede en Vettel derde. En dus veranderde er niets in de slagorde die tijdens de eerste run was bepaald. Een verrassende pole dus voor Hamilton die morgen de Nederlander naast zich heeft op de eerste startrij.

Let op! De Grand Prix van Singapore begint morgen al om 14.10 uur en is uiteraard live te volgen via Grand Prix Radio.

Hier de complete uitslag van de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore:

(c) Formula1.com