Van der Garde: ‘Monza is moeilijker dan je zou denken’

(c) Red Bull Content Pool

Giedo van der Garde verwacht een mooi Grand Prix-weekend op het circuit van Monza. Dat zegt de voormalig Formule 1-coureur in zijn voorbeschouwing die te horen is op Grand Prix Radio.

“De race op het circuit van Monza is een van de gaafste Grands Prix. De sfeer is daar altijd fantastisch en het circuit is geweldig om te rijden. Het is de snelste baan van de kalender met lange stukken vol gas. Ik denk dat we topsnelheden gaan zien van 350 tot 360 kilometer per uur. Een krachtige powerunit is dus heel belangrijk. Met de Renault-motor heeft Max Verstappen dat niet echt. ”

Volgens Van der Garde is het circuit van Monza lastiger dan je zou denken. “Het is een best technische baan. Als je de lay-out ziet dan denk je: ‘simpel, stelt niet veel voor. Een paar rechte stukken met een paar chicanes. Niet heel erg moeilijk’. Toch is het een hele kunst. Je komt met hoge snelheid aan op de bochten, je moet zo laat mogelijk remmen, heel precies door de chicanes en weer vroeg op het op het gas voor een goede exit voor de lange rechte stukken.”

Van de Garde vindt de laatste bocht, de Curva Parabolica, het moeilijkste. “Het is een snelle bocht door de downforce van de auto. Je komt hard aangereden en je moet de auto hard de bocht ingooien. Tegenwoordig kan je de auto lekker laten uitlopen. Vroeger lag er grind, nu is dat asfalt.”