Vettel wint in Spa na spectaculaire start, Verstappen P3

(c) Red Bull Racing

Sebastian Vettel heeft zondag op imponerende wijze de Grand Prix van België gewonnen. De Duitser verschalkte polesitter Lewis Hamilton in de eerste ronde, liep uit en zag zijn zege niet meer in gevaar komen. Hamilton eindigde op P2, gevolgd door Max Verstappen die na een spectaculaire openingsfase als derde eindigde. Valtteri Bottas werd na een inhaalrace vierde, beide Racing Point Force India-coureurs (Sergio Perez P5, Esteban Ocon P6) completeerden de top zes. Daniel Ricciardo, Kimi Raikkonen en Fernando Alonso vielen uit na een heftige startcrash.

Het was de eerste keer dat Verstappen in de Formule 1 op het podium eindigde tijdens zijn thuisrace. In de strijd om het wereldkampioenschap klimt de Nederlander, ten koste van zijn teamgenoot Ricciardo, naar de vijfde plaats. Winnaar Vettel loopt op de tweede plaats zeven punten in op Hamilton.

Startcrash

De start verliep chaotisch. De auto’s op de eerste startrijen kwamen goed weg, maar daarachter ging het mis. Nico Hülkenberg verremde zich en ramde Fernando Alonso, die gelanceerd werd over de auto van Charles Leclerc. Voor dat drietal eindigde de race al in de eerste bocht.

Ook Kimi Raikkonen en Daniel Ricciardo liepen schade op bij dat ongeval. De Fin keerde als laatste terug in de pits met een lekke band. De Australiër miste een deel van zijn achtervleugel en leek te stranden. Maar Red Bull wist de RB14 te repareren en stuurde Ricciardo met twee rondes achterstand weer het asfalt op. Met nog tien ronden te gaan reed Ricciardo nog altijd met een ronde achterstand achteraan en riep Red Bull hem voor een definitief einde de pitbox in. De race van Raikkonen eindigde halverwege eveneens met een technisch probleem.

Fraaie inhaalactie Vettel

Hamilton en Vettel kwamen ongeschonden door La Source. Nog voordat de safetycar het asfalt op werd gestuurd zette Vettel zijn Ferrari, bovenop het rechte stuk bij Kemmel, naast de Mercedes van Hamilton. De Brit verdedigde, maar zag Vettel wel langszij komen en zo de leiding veroveren.

Verstappen smaakmaker

Toen de rommel was opgeruimd en de safetycar naar binnen dook zorgde Verstappen, die tijdens de start was geklommen van P7 naar P5, voor het spektakel. Met een fraaie inhaalactie passeerde de Nederlander met DRS Esteban Ocon bij het ingaan van Les Combes en veroverde hij de vierde plaats. Een paar rondes later herhaalde hij dat kunstje voor P3, ten koste van Sergio Perez.

Die spectaculaire openingsfase bleek het hoogtepunt van de race te zijn. Inhaalacties waren schaars en de afstanden tussen de auto’s waren groot.

Een uitzondering op die regel was Valtteri Bottas. De Fin, wegens een gridstraf voor een motorwissel achterin het veld gestart, sneed als een warm mes door de boter. Zijn opmars eindigde uiteindelijk na een vermakelijk gevecht met Sergio Perez op de vierde plaats.

Vooraan kregen Vettel, Hamilton en Verstappen weinig mee van de escapades van Bottas. Hamilton was op de tweede plaats niet in de gelegenheid om Vettel aan te vallen en Verstappen reed lange tijd in niemandsland. Het leverde geen spektakelstuk op, maar het drietal kon niettemin leven met de uitslag van de race.