M162221

Lewis Hamilton heeft de poleposition gepakt in een kletsnatte Q3. De verrassing van de dag waren echter de beide Racing Point Force India’s. Sergio Perez zette een derde tijd en Esteban Ocon werd vierde dankzij een uitgekiende en gedurfde strategie. Max Verstappen kwam in de chaos niet verder dan de zevende plaats.

Q1

Ondanks de dreiging van regen van maar liefst negentig procent ging de kwalificatie droog en zonnig van start. De eerste coureur uit de top zes die een tijd zette was Lewis Hamilton in 1:43,543 op de softs. Lang kon de Brit er niet van genieten omdat Kimi Raikkonen de snelste tijd naar 1:42,585 bracht, eveneens op de gele band. Zijn teammaat Sebastian Vettel pakte met dezelfde compound de voorlopig tweede tijd op 0,450 seconde van de Fin.

Max Verstappen zette op het asfalt van om en nabij de dertig graden een tijd van 1:43,199 op de klokken. Hij pakt daarmee de voorlopig derde tijd op de supersofts, terwijl Valtteri Bottas nog altijd niet naar buiten is gegaan. De Mercedes-coureur zal morgen achteraan starten vanwege een zware gridstraf en leek derhalve zijn banden te sparen voor de race. Met nog vijf minuten op de klok ging de Fin naar buiten.

Hamilton nestelde zich tussen de beide Ferrari’s, op 0,392 seconde van Raikkonen. De Fin is bezig aan een sterk weekeinde en kan met een goede kwalificatie mogelijk zijn honderdste podiumfinish behalen. Landgenoot Bottas pakte de voorlopig tweede tijd op 0,220 seconde van de Ferrari-coureur.

Met anderhalve minuut te gaan bevonden beide McLarens zich in de gevarenzone. Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne stonden respectievelijk 17e en 18e. De Belg kon zich niet verbeteren en eindigt de kwalificatie voor zijn thuisrace als laatste. Bij het vallen van de vlag kwam een einde aan de kwalificatie voor Carlos Sainz, Alonso, Sergey Sirotkin, Lance Stroll en Vandoorne.

Q2

Ook bij aanvang van de tweede sessie was het droog, al verdween de zon wel achter de wolken. Van de resterende coureurs was het Raikkonen die als eerste een tijd zette. Op de 7,004 kilometer lange baan liet hij een 1:41,627 noteren. Hamilton pakte de tweede tijd op 0,184 seconde, terwijl Vettel zijn teammaat op 0,506 wist te naderen.

Verstappen gaf bijna een seconde toe op de snelste tijd, 0,927 seconde om precies te zijn. Wel bleef hij zijn teamgenoot Daniel Ricciardo daarmee ruim een halve seconde voor. Wederom wachtte Bottas lang met het zetten van een tijd. Ook Nico Hülkenberg had met nog zeven minuten op de klok nog altijd geen tijd gezet.

In de laatste fase van de tweede sessie kwamen hier en daar toch paraplu’s tevoorschijn. En dus snelden de coureurs in de gevarenzone snel naar buiten om nog een tijd te zetten voordat de baan te nat zou worden. Vettel pakte de snelste tijd in 1:41,501 van Raikkonen af en deed dat op de supersofts. Alle coureurs die een tijd zetten deden dat overigens op de rode band. Bottas liet uiteindelijk toch nog een tijd noteren, op 0,690 seconde van Vettel.

Het waren uiteindelijk Pierre Gasly, Brendon Hartley, Charles Leclerc Marcus Ericsson en Hülkenberg die deze tweede sessie sneuvelden. De Duitser had helemaal geen tijd gezet in deze tweede sessie.

Q3

De regenjassen gingen aan bij de start van Q3. Hoewel het niet overal op het circuit regende waren er hier en daar steeds meer druppels te zien. Toch reden de tien resterende coureurs op slicks naar buiten. Bij bocht 8 lijkt te wat heviger te regenen dan elders. Het deed de coureurs besluiten toch maar te pitten en voor regenbanden te gaan. Bottas spinde bij het uitkomen van Blanchimont en dook direct naar binnen, alleen de beide Racing Point Force India’s van Esteban Ocon en Sergio Perez reden door. Ze zetten echter geen tijd en kozen eieren voor hun geld.

Met de groene intermediates onder de wagen rijden de coureurs weer naar buiten. Ricciardo liet als eerste een tijd noteren maar het was Verstappen die er direct 2,3 seconde onder dook met een 2:02;849. Raikkonen pakte de snelste tijd vrijwel direct af met een 2:02,671. Vettel scherpte de tijd direct aan naar 2:02,446.

Terwijl Bottas van de baan spinde en meerdere coureurs worstelden met de set-up, waren het de beide Ferrari’s aan kop, gevolgd door de Red Bull’s van Verstappen en Ricciardo. Hamilton volgde op een vijfde tijd terwijl Bottas en Perez nog altijd geen tijd hadden gezet met nog dertig seconden te gaan.

In de natte omstandigheden terwijl de regen was gestopt bleken de Racing Point Force India’s prima te presteren. Ocon pakte de derde tijd en Perez de vierde dankzij een gedurfde tactiek. De pole ging naar Hamilton in 1: 58,179, zijn vijfde op Spa. De tweede tijd was voor Vettel. Verstappen werd teleurstellend zevende.

De Grand Prix van België begint morgen om 15.10 uur en is uiteraard live te volgen via Grand Prix Radio.

De complete uitslag van de kwalificatie voor de Belgische Grand Prix:

4cd1946c-3341-4923-b6c7-2abda0201903-700x394
(c) @FIA

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden