VT3 Hongarije: Vettel naar de snelste tijd, Verstappen P6

(c) Ferrari F1

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Hongarije. De Duitser was nipt sneller dan Valtteri Bottas. Max Verstappen kwam niet verder dan de zesde plaats.

De derde vrije training begon rustig. Nadat de meeste coureurs een installatieronde hadden gereden, was Raikkonen de eerste coureur die een tijd op de klokken zette: 1:17.110. In zijn tweede snelle ronde verbeterde hij zijn tijd naar een 1:17.057. De eerste vliegende ronde van Bottas was even goed voor de snelste tijd (1.16,986), maar achter de Fin was Vettel bezig met een hele snelle ronde. De Ferrari-coureur dook ruim een halve seconde onder de tijd van Bottas: 1.16.343. Lewis Hamilton kwam niet aan de tijd van de Duitser en gaf bijna een seconde toe en zette zijn Mercedes op P4.

Zoals vaak in de derde vrije training wachtte Red Bull lang met het neerzetten van een tijd. Daniel Ricciardo was de eerste Red Bull-coureur met een snelle ronde. De Australiër kwam in zijn eerste vliegende ronde niet verder dan een vijfde plaats. Dat kwam onder andere doordat hij de Haas van Kevin Magnussen moest ontwijken.

Verstappen

Met nog 35 minuten te gaan ging Verstappen ook naar buiten voor een run. De Nederlander zette een 1.17.578 op de klokken en legde beslag op de zesde plaats. Zijn ronde was op softs, terwijl zijn concurrenten allemaal op ultrasoft reden. Na zijn eerste vliegende ronde zette Verstappen nog twee keer aan om zijn tijd te verbeteren, maar doordat hij bij zijn laatste poging last had van verkeer kon hij zijn tijd niet aanscherpen.

Voor Raikkonen was het inmiddels tijd voor een tweede run en de Fin verbeterde zijn tijd naar een 1.16.455. De was goed voor een tweede plaats achter zijn teamgenoot Vettel. Achter de Ferrari-coureur ging Bottas er ook weer voor zitten en de Mercedes-coureur pakte met een 1:16.229 de eerste plaats. Vettel stelde vervolgens weer orde op zaken door met een 1:16.170 onder de tijd van Bottas te duiken.

Spin

Hamilton was ondertussen aan vechten met zijn auto. De Brit moest zijn snelle ronde afbreken vanwege een spin. Dat het nog niet helemaal goed ging bij Mercedes bevestigde Bottas door op dezelfde plaats als Hamilton te spinnen. Waar Hamilton niets raakte, toucheerde de Fin wel de vangrail. Hij kon zijn weg zonder schade vervolgen.

Ook Red Bull leek niet de gewenste snelheid te hebben. Ricciardo kwam in zijn tweede run niet verder dan een vijfde tijd en moest bijna een seconde toegeven op Vettel. In de slotfase kwam Verstappen ook nog op het asfalt met ultrasofts. De Nederlander kwam ook niet in de buurt van de snelste tijd. Hij zette een 1:16.946 op de tijdenlijst en dat was goed voor de vijfde plaats.

Met nog twee minuten op de klokken kwam Ricciardo nog een keer de pitbox uit. De Australiër scherpte in zijn laatste snelle ronde zijn tijd nog aan en pakte de vijfde tijd af van teamgenoot Verstappen.

Uitslag derde vrije training GP Hongarije:

(c) @f1

De kwalificatie begint om 15:00 uur en is zoals altijd live te volgen via Grand Prix Radio.