Kwalificatie Hongarije: Pole voor Hamilton, Verstappen zevende

(c) Mercedes F1

Lewis Hamilton heeft poleposition gepakt tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije. Max Verstappen reed een zevende tijd op de kletsnatte Hungaroring.

Q1

Donkere wolken pakten zich samen boven de Hungaroring bij aanvang van de eerste kwalificatiesessie. Op een natte baan als gevolg van eerdere onweersbuien gingen de coureurs op regenbanden naar buiten.

De eerste die een tijd zette was Valtteri Bottas. De Fin nam het zekere voor het onzekere evenals zijn teamgenoot Lewis Hamilton. Zijn 1:27,245 staat slechts enkele seconden bovenaan, omdat Hamilton de tijd direct verbetert naar een 1:26,847. Kimi Raikkonen dook er bijna een seconde onder met 1:25,988.

Vanwege de dreiging van regen gaan nagenoeg alle coureurs de baan op. Max Verstappen als allerlaatste. Aan kop de beide Ferrari’s van Raikkonen en Sebastian Vettel op drie tienden van zijn teamgenoot. Terwijl Hamilton over de boordradio klaagt dat het niet nat genoeg is voor de intermediates en ze rap slijten, zet Verstappen een voorlopig derde tijd neer op 1,1 seconden van Raikkonen.

Met nog tien minuten te gaan proberen een aantal coureurs toch de ultrasofts uit. Zoals Carlos Sainz die zijn Renault met 1:22,679 bovenaan de tijdenlijst zet. Kevin Magnussen pakt een tweede tijd maar weet niet lang daarna met 1:22,476 de Haas bovenaan te zetten. Ook Marcus Ericsson, Lance Stroll, Sergey Sirotkin, Romain Grosjean en Fernando Alonso melden zich bovenin de lijst op ultra’s.

Een goed voorbeeld doet volgen en dus vertrokken ook de topteams op ultra’s. Daniel Ricciardo stond op dat moment helemaal onderaan de lijst en zijn eerste poging op softs hielp hem niet uit de gevarenzone. Uiteindelijk weet hij er een voorlopig twaalfde tijd uit te persen als enige coureur op de gele band. Ook Vettel leek even in de problemen te komen door de regen maar meldde zich toch ook weer bovenaan.

Aan het slot van Q1 zijn het de gebruikelijke namen in de gevarenzone. Eerste slachtoffers van de dag waren Stoffel Vandoorne, Charles Leclerc, Esteban Ocon, Sergio Pérez en Sergey Sirotkin. De Rus is van alle coureurs de enige die dit seizoen nog geen punten heeft gepakt en met deze kwalificatie lijkt dat ook in Hongarije niet te gaan veranderen.

Q2

Zodra de lichten op groen sprongen aan het einde van de pitstraat doken alle coureurs direct naar buiten. De dreiging van regen maakte dat niemand het risico wilde lopen te laat te zijn met het zetten van een tijd. Diegenen die op intermediates startten zaten direct goed omdat het begon te regenen. De coureurs op ultra’s glibberden en gleden op de gladde Hungaroring.

Vettel zet een eerste tijd op de groene regenband. Hij reed een 1:28,636 en leek daarmee de beste timing van alle vijtien overgebleven coureurs te hebben. Bij de steeds slechter wordende omstandigheden kwam niemand meer aan deze tijd met nog tien minuten te gaan. Kevin Magnussen bewees dat direct, zijn tijd was ruim vier seconden langzamer dan de Ferrari-coureur.

Lance Stroll parkeert zijn Williams in de muur terwijl Verstappen een voorlopig derde tijd neerzette op iets meer dan 2,5 seconden van de Duitser. Ook de Mercedessen leken veilig, maar Ricciardo kwam wederom in de gevarenzone terecht. De Australiër kwam niet verder dan een dertiende tijd terwijl het steeds harder begon te regenen.

Raikkonen spinde op de kerbstones van de chicane maar kon zijn weg vervolgen. Uit veiligheidsoverwegingen besloot de wedstrijdleiding het gebruik van DRS te verbieden. Geen van de coureurs leek nog te kunnen verbeteren. Fernando Alonso beklaagde zich over de boordradio bij zijn team dat de laatste sector werkelijk niet te doen was. De uitvallers zijn dan ook Alonso, Hülkenberg, Ricciardo, Ericsson en Stroll.

Q3

Het regende nog altijd pijpenstelen bij aanvang van Q3. De laatste tien coureurs waren er dan ook wederom als de kippen bij om de baan op te gaan, ditmaal allemaal op de blauwe full wets. Twee Ferrari’s, twee Mercedessen, één Red Bull, één Renault en opvallend genoeg twee Toro Rosso’s en twee wagens van Haas zouden uitmaken wie er op pole zou komen.

Hamilton zette de snelste tijd neer in 1:37,564, met Bottas op 0,087 seconde. Niet veel later verbeterde de Brit zijn tijd naar een 1:36,648. De Ferrari’s van Vettel en Raikkonen sloten aan op plek drie en vier. Verstappen moest Gasly nog voor zich dulden en pakte derhalve de voorlopig zesde tijd in De Red Bull.

Met nog vijf minuten te gaan leek er geen regen meer te vallen. Raikkonen pakte de snelste tijd in 1:36,186 en een verrassende startgrid leek deze zaterdagmiddag in de maak. Vettel stond vijfde en nam ontzettend veel risico in de jacht op de tijd van zijn teammaat. Hij kwam echter niet verder dan een vierde tijd, terwijl Verstappen op een zevende plek rondreed.

Aan kop Raikkonen, Hamilton, Sainz, Vettel, Bottas, Gasly, Verstappen, Hartley, Magnussen en Grosjean, terwijl de vlag viel. Vettel perste er een tweede tijd uit, terwijl Bottas de pole afpakte van zijn landgenoot. Hamilton pakte hem direct over en leek daarmee de pikorde te herstellen. Verstappen kwam inderdaad niet verder dan zijn zevende stek.

De pole gaat naar Hamilton in 1:35,658. Bottas staat tweede, gevolgd door de Ferrari’s van Raikkonen en Vettel. Daarachter waren het Sainz, Gasly, Verstappen, Hartley, Magnussen en Grosjean die de grid completeerden.

De Grand Prix van Hongarije begint morgen om 15.10 uur. Zoals in ieder Grand Prix-weekend is tijdens de race het commentaar van Olav Mol live te beluisteren op Grand Prix Radio.