VT1 Hongarije: Daniel Ricciardo eerste, Max Verstappen derde

(c) Red Bull Racing

In de eerste vrije training voor de Grand Prix van Hongarije op de Hungaroring heeft Daniel Ricciardo de snelste tijd gereden. De Red Bull-coureur zette een 1:13,525 neer en bleef daarmee Sebastian Vettel slechts 0,079 seconde voor. Max Verstappen eindigde als derde, voor Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton en Valtteri Bottas.

Tijdens deze eerste sessie mocht Antionio Giovinazzi plaatsnemen in de Sauber van Charles Leclerc. Net als vrijwel alle coureurs ging hij direct naar buiten voor de gebruikelijke installatieronde.

De Red Bulls zetten als eersten een tijd. Ricciardo beet het spits af met een 1:19,556, direct gevolgd door Verstappen in een 1:19,280. Raikkonen was vervolgens goed op weg om deze tijden aan te vallen terwijl Verstappen zijn tijd verbeterde naar een 1:19,258. De Fin dook er alsnog bijna een halve seconde onder, naar 1:18,762. Uiteindelijk zelfs nog iets rapper naar een 1:18,710. Met 1:19,512 stelde Ricciardo ook zijn derde tijd een fractie scherper. Het drietal verzorgde rondenlang het enige spektakel op de baan.

Na een kwartier kwam ook Fernando Alonso de baan op. De Spanjaard was 1,349 seconde langzamer dan de Ferrari, wat hem logischerwijs de vierde tijd opleverde. Pierre Gasly bleef er zelfs 2,705 seconde onder.

Hamilton kwam in de Mercedes tot een voorlopige derde tijd van 1:19,398 direct gevolgd door Bottas met een 1:19,328. De Zilverpijlen reden deze tijden op softs, terwijl Verstappen zijn tijd met de mediumband zette. Raikkonen reed de snelste tijd op de ultrasofts.

Zijn landgenoot Bottas liet het er niet bij zitten en reed op de gele softs de snelste tijd in 1:18,470. Ook Hamilton probeerde te antwoorden maar bleef steken op de vierde tijd met 1:18,790. Terwijl Giovinazzi zijn banden flink blokkeerde aan het einde van het rechte stuk.

Met iets minder dan een uur te gaan was het Vettel die de snelste rijd reed in een 1:18,281. Marcus Ericsson gleed vervolgens van de baan in bocht 14 nog voor het opkomen van het rechte stuk, maar wist de Sauber ternauwernood uit de bandenstapel te houden.

Vettel dook net onder de 1 minuut 18, door een 1:17,997 op de klokken te zetten. Verstappen spinde op dat moment om zijn as, maar wist zijn weg te vervolgen om in de pits nieuwe banden te laten monteren. Na Vettel, Bottas en Raikkonen bezet de Nederlander nog altijd de vierde tijd, vóór Hamilton en Nico Hülkenberg in de Renault.

De asfalttemperatuur was inmiddels opgelopen naar iets meer dan 45 graden Celcius. Het was rond het middaguur dan ook bijzonder heet en broeierig rond de Hungaroring. Na drie kwartier brak de gebruikelijke pauze aan waarbij er flink werd gesleuteld aan de wagens, terwijl de coureurs op allerlei manieren gekoeld werden.

Stoffel Vandoorne luidde het tweede deel van de eerste vrije training in. Het is dat de vonken onder zijn wagen vandaan spatten, want zijn tijd bleef weinig spectaculair. De Belg kwam niet verder dan de zestiende tijd, op ruim 2,5 seconden van Vettel.

Hamilton probeerde met nog ruim een half uur te gaan Vettel’s tijd aan te vallen, maar kwam 0,039 seconde te kort. Op datzelfde moment verloor Ericsson zijn Sauber in bocht 4, waarbij hij zijn ultrasofts compleet oprookte.

Hülkenberg

Hülkenberg moest ondertussen in diezelfde bocht zijn Renault aan de kant zetten met een technisch probleem. Het zorgde voor een gele-vlag-situatie, waarbij de marshalls de nodige moeite hadden om de wagen achter de hekken te krijgen.

Nadat de gele vlag was opgeheven zette Raikkonen de snelste tijd in 1:17,948 op softs van zes ronden oud. Hij kon er niet lang van genieten omdat zijn teammaat de tijd vrijwel direct met twee tienden bijstelde naar 1:17,692, op ultrasofts.

Verstappen liet vervolgens weer van zich horen op de softs met een tijd die slechts 0,009 langzamer was dan die van Vettel. Ricciardo pakte, eveneens op softs, de snelste tijd in 1:17,613, gevolgd door Vettel, Verstappen, Raikkonen, Hamilton en Bottas. En zo is het de verwachtte driestrijd tussen Red Bull, Ferrari en Mercedes. Maar geven de beide Mercedessen respectievelijk vier en acht tienden toe.

In de laatste fase van de training lijken de coureurs zich voornamelijk op longruns te storten. Er zijn aan kop dan ook geen verschuivingen meer. Om 15.00 uur vanmiddag volgt de tweede vrije training. Kijk hier voor alle tijden van vrije training, kwalificatie en race.

(c) @F1