Preview GP van Hongarije: In de ban van de Hungaroring

Max Verstappen in actie op de Hungaroring (c) Vladimir Rys

Zondag zal de laatste Grand Prix voor de zomerstop verreden worden in Hongarije. Winst is belangrijk voor het kampioenschap, of niet? De laatste veertien keer is de winnaar van de Hongaarse Grand Prix namelijk geen wereldkampioen geworden.

In 2004 won Michael Schumacher de Hongaarse Grand Prix. Samen met zijn teammaat Rubens Barrichello schonk hij Ferrari een dubbelzege en de constructeurstitel met nog vijf races te gaan. De toen zesvoudig wereldkampioen zou de daaropvolgende race in Spa-Francorchamps de rijderstitel opeisen, zijn zevende. Het was tot op heden voor het laatst dat de winnaar van de Hongaarse Grand Prix ook wereldkampioen zou worden.

Wel of geen vloek, Lewis Hamilton won hier vijfmaal. Schumacher viermaal en Ayrton Senna driemaal. Sebastian Vettel won twee van de laatste drie edities in de Ferrari. En verder behaalden Fernando Alonso, Daniel Ricciardo en Kimi Raikkonen elk één overwinning in Hongarije. De Fin is van de huidige coureurs wel het vaakst op het podium geweest, namelijk acht keer.

McLaren is veruit de beste constructeur, maar liefst elf zeges behaalde het team in Boedapest. Williams en Ferrari behaalden er elk zeven. Red Bull en Mercedes kwamen beiden tot twee overwinningen. Het team van Renault slechts één.

‘Finse Grand Prix’

Het is dit weekeinde de 33ste editie van de Hongaarse Grand Prix, die alle keren op de Hungaroring is verreden. Het was in 1986 de allereerste Formule 1-race in Oost-Europa die achter het ‘IJzeren Gordijn’ werd gehouden. En om de één of andere reden is het circuit mateloos populair bij de Finnen. Nergens zie je zoveel Finse vlaggen als hier. Coureurs als Kimi Raikkonen en Valtteri Bottas beschouwen het dan ook stiekem als hun thuisrace, bij gebrek aan een Finse Grand Prix.

Van de Hungaroring wordt altijd gezegd dat het er moeilijk inhalen is. De kwalificatie is hier extra belangrijk, zegt men. Toch kwam de winnaar slechts 14 keer van pole, minder dan de helft. Zoals vorig jaar toen Sebastian Vettel de pole veiligstelde in 1:16,276 en ook de winst pakte.

Regenrace

Dat een goede startpositie niet altijd noodzakelijk is voor een goed resultaat bewees Jenson Button in 2006 toen hij in Hongarije na 113 Grands Prix eindelijk zijn allereerste Grand Prix won. Hij kwam vanaf de veertiende plek in de enige regenrace die de Hungaroring ooit zag. Ook zondag zal het er niet van komen: volgens de laatste weerberichten wordt het een zomers weekend op het Hongaarse circuit.

De 4,381 kilometer lange Hungaroring telt 14 naamloze bochten. Zondag zullen er 70 ronden verreden worden als om 15.10 uur de rode lichten doven. Waar in voorgaande Grands Prix een derde zone werd toegevoegd blijft het bij de twee DRS-zones tussen bocht 1 en 2, en het lange rechte stuk op start-finish na bocht 14. Of het ronderecord van Michael Schumacher er dan ook aan gaat valt te bezien. Zijn snelste omloop stamt uit 2004 toen hij in de Ferrari een 1:19,071 op de klokken zette.

Wereldkampioen

Terug naar het heden. Sebastian Vettel kan zondag de leiding terugpakken in het kampioenschap wanneer hij wint en Hamilton als zevende of lager onder het zwart-wit geblokt door komt op de Hungaroring. Hamilton staat namelijk 17 punten voor op de Duitser. Of Vettel bijgelovig is weten we niet, maar als hij graag wereldkampioen wil worden kan hij zondag de zege misschien beter aan de Brit laten.

Alle tijden van vrije training, kwalificatie en race lees je hier.