Vettel pakt poleposition in Duitsland, Verstappen P4

(c) Ferrari F1

Sebastian Vettel heeft poleposition gepakt tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Duitsland. Lewis Hamilton moest tijdens Q1 zijn Mercedes naast de baan parkeren door problemen met zijn versnellingsbak. Max Verstappen start de race als vierde.

Q1

Na de regen tijdens de derde vrije training was het in de kwalificatie droog. Deze begon dan ook op een bijna volledig droge baan. Alle coureurs gingen dus gewoon op droogweerbanden naar buiten. Ferrari zette de toon in de eerste sessie. Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen waren ruim de snelsten.

Achter het Italiaanse team stonden enkele coureurs verrassend hoog. Romain Grosjean reed een vierde tijd en Charles Leclerec legde beslag op de zesde plaats. Verstappen moest genoegen nemen met de achtste tijd. De Nederlander gaf zes tienden van een seconde toe op de snelste tijd van Raikkonen.

Voor Hamilton eindigde de kwalificatie met versnellingsbakproblemen. De Brit moest zijn Mercedes naast de baan zetten en ondanks de vijfde plaats in Q1 was zijn kwalificatie over. Esteban Ocon, Pierre Gasly, Brendon Harley, Lance Stroll en Stoffel Vandoorne waren de afvallers in de eerste sessie van de kwalificatie.

Q2

Niet alleen voor Hamilton eindigde de kwalificatie in Q1, ook Daniel Ricciardo stapte niet meer in zijn auto voor Q2. Bij de Australiër was er geen technisch probleem, maar was het een tactische keuze. De Red Bull-coureur heeft nu voor de race vrije bandenkeuze. Teamgenoot Verstappen reed wel in Q2 en ging vroeg naar buiten.

De Nederlander probeerde zich op softs voor Q3 te kwalificeren. Zijn eerste snelle ronde op de gele band was niet heel snel en zijn tweede poging werd door een rode vlag vroegtijdig afgebroken. Deze werd veroorzaakt door Marcus Ericsson. Hij spinde en legde bij het terugkeren op de baan heel veel grind op het circuit. Valtteri Bottas had voor de code rood de snelste tijd neergezet en werd gevolgd door Raikkonen en Vettel.

Nadat de baan weer werd vrijgegeven, ging Verstappen direct naar buiten. Dit keer koos hij voor de ultrasofts en zette hij de tweede tijd op de klokken. Hij kwam 0,036 seconde te kort op de snelste tijd van Bottas. De afvallers in Q2 waren, naast Hamilton en Ricciardo, Fernando Alonso, Sergey Sirotkin en Marcus Ericsson.

Q3

De strijd om poleposition werd een gevecht tussen Vettel, Bottas en Raikkonen. De Duitser pakte in zijn eerste run de snelste tijd gevolgd door Bottas en Raikkonen. Verstappen kwam er in zijn Red Bull niet aan te pas en moest zeven tiende toegeven op de snelste tijd. Zijn tijd was goed voor de vierde plaats.

In de tweede run wisten Vettel, Raikkonen en Bottas zich alledrie te verbeteren. Eerst pakte Raikkonen P2 en Bottas had heel even de eerste plaatst in handen. Maar Vettel reed nog achter zijn concurrenten en was op de streep ruim sneller. Hij pakte met een voorsprong van twee tienden de poleposition voor Bottas en Raikkonen. Verstappen moest genoegen nemen met de vierde plaats. Hij kwam meer dan een halve seconde tekort.

Uitslag kwalificatie Grand Prix Duitsland:

De Grand Prix van Duitsland begint morgen om 15:10 uur en is zoals gebruikelijk te beluisteren op Grand Prix Radio.