VT1 Duitsland: Daniel Ricciardo eerste, Max Verstappen derde  

(c) Red Bull Racing

In de eerste vrije training voor de Grand Prix van Duitsland op het circuit van Hockenheim heeft Daniel Ricciardo de snelste tijd gepakt. De Red Bull-coureur zette een 1:13,525 neer en bleef daarmee Lewis Hamilton slechts 0,004 seconden voor. Max Verstappen eindigde als derde, voor Sebastian Vettel, Valtteri Bottas en Kimi Raikkonen.

Tijdens deze eerste sessie mocht Nicholas Latifi in de Force India van Esteban Ocon plaatsnemen. Antionio Giovinazzi nam voor Marcus Ericsson in de Sauber de honneurs waar. Nadat vrijwel alle coureurs direct naar buiten gingen voor de gebruikelijke installatieronde, was het Max Verstappen die als eerste een tijd zette.

Indicatie

Met zijn 1:15,334 was Verstappen direct sneller dan alle tijden die gereden werden tijdens de eerste vrije training in 2016. Het was de eerste keer dat de nieuwere, snellere en bredere Formule 1-wagens hier reden, dus die tijd gaf teams en coureurs direct een eerste indicatie wat mogelijk is op dit circuit.

Verstappen bleef lange tijd de enige die een tijd had gezet, en die zelfs nog verbeterde naar 1:15,055 voordat andere coureurs de baan opkwamen. Na twintig minuten was het dan eindelijk Pierre Gasly die in de Toro Rosso een poging waagde. Hij kwam tot een 1:18,017 en klaagde over de boordradio over de bestuurbaarheid van zijn wagen. Terwijl de Nederlander wederom naar buiten reed zette Kimi Raikkonen een tweede tijd neer, op 0,292 seconde van de Red Bull-coureur. Ook Lewis Hamilton zette een voorzichtige tijd neer op de zachte band.

Bodywork

Met ruim een uur op de klok vloog er plotseling een stuk bodywork van de bovenkant van de Sauber van Giovinazzi bij het uitrijden van de pitstraat. Terwijl hij rustig de pits opzocht, ruimde een marshall het stuk bodywork op en kon de vrije training zonder noemenswaardig oponthoud door.


Aan de kop waren het op dat moment Daniel Ricciardo met een tijd van 1:14,622, gevolgd door Sebastian Vettel op 0,202 seconde en Hamilton op 0,291 seconde. Verstappen bezette op dat moment de vierde tijd. Fernando Alonso, Stoffel Vandoorne en Giovinazzi hadden tot op dat moment nog geen tijd gezet.

Met nog ruim 50 minuten te gaan zette Hamilton een 1:14,181 wat aangaf dat de tijden op de Hockenheimring met een baantemperatuur van 41 graden alsmaar sneller en sneller werden. Opvallend binnen de top zes op dat moment was dat Ricciardo een tweede tijd achter Hamilton bezette op de ultrasofts. Verstappen stond op een vijfde tijd op de mediumband, met Vettel, Valtteri Bottas en Raikkonen net als Hamilton op softs.

Na een tamelijk lange pauze waarbij druk aan de wagens werd gesleuteld begonnen de coureurs aan het vervolg van de eerste vrije training. Het was de Duitse coureur Nico Hülkenberg uiteindelijk die zijn thuispubliek op de ultrasofts op een ronde trakteerde. Het resulteerde voor de Renault-coureur in een achtste tijd op 1,535 seconde van Hamilton. Bottas dook op ultrasofts voor het eerst onder de 1 minuut 14 met een tijd van 1:13,903. Hij liet daarmee Hamilton, Raikkonen en Ricciardo achter zich.

Ook Verstappen besloot het eens op ultrasofts te proberen en bleek goed onderweg. Met name in het derde, bochtige stadiongedeelte boekte hij veel tijdwinst. De Nederlander zette een eerste tijd met 1:13,714. Hij zou er slechts kortstondig van kunnen genieten omdat Hamilton er vrijwel direct 0,185 seconde vanaf snoepte, eveneens op de roze band.

Hülkenberg vloog met een klein half uur te gaan hard uit de bocht bij het inkomen van het stadiongedeelte. Hij wist de Renault uit de banden te houden maar ging daarbij wel flink door het grind. Als het stof is neergedaald is ook de gele vlag situatie snel opgeheven. Hij deed direct weer een poging maar kwam niet verder dan de tiende tijd.

Blikje

Ricciardo reed over een leeg blikje heen dat over de baan rolde. Of hij er schade van had bleef eerst onduidelijk, wel reed hij opvallend traag over de baan. Uiteindelijk bleek er niets aan de hand want hij dook vol overgave een snelle ronde in. Waarschijnlijk was het een Red Bull-blikje waar hij overheen gereden was, want hij zette direct de snelste tijd met een 1:13,525. Hij bleef daarmee Hamilton slechts 0,004 seconde voor.

Opvallend is dat de Ferrari-coureurs niet op de ultrasofts naar buiten zijn gegaan. Met nog vijf minuten op de klok reed Vettel nog naar buiten op de gele softs terwijl Raikkonen binnen bleef. Het zal dus interessant zijn om te zien of zich hiermee een afwijkende strategie voor de Scuderia ontvouwt die Vettel aan zijn eerste zege op Hockenheim zal kunnen helpen.

(c) Formula1.com

Om 15.00 uur vanmiddag volgt de tweede vrije training. Kijk hier voor alle tijden van vrije training, kwalificatie en race.