Topweekend voor Binder: zege en nieuw contract in Moto2

Brad Binder. Foto: MotoGP.com

Brad Binder is een liefhebber van de Sachsenring. In 2014 haalde hij er, toen nog in de Moto3, zijn eerste podium, deze keer was de Sachsenring het toneel voor de eerste overwinning van de Zuid-Afrikaan in de Moto2-klasse. De voormalig Moto3-kampioen bleef Joan Mir, de regerend Moto3-kampioen, en Luca Marini voor.

Luca Marini. Foto: MotoGP.com

Voor Marini was het zijn eerste podium in zijn Grand Prix-carrière, nadat hij eerder al de eerste startrij haalde. Met een uitstekende race en dit resultaat bewees de Italiaan dat hij méér is dan alleen de halfbroer van Valentino Rossi. “Het was een geweldige race”, vond Marini. “Het was een eer om met twee wereldkampioenen om het podium te vechten. Ik heb hier zo ontzettend veel van geleerd. Of er meer in had gezeten dat de derde plaats, weet ik niet. Het is in elk geval een mooi begin.”

Het was Rossi (zelfde moeder, andere vader) die zijn halfbroer adviseerde naar de Moto2 over te stappen. “Hij is te groot voor de Moto3; hij steekt nog boven mij uit zelfs. Ik wist zeker dat hij de Moto2 beter tot zijn recht zou komen. Ik probeer hem te helpen waar mogelijk, maar racen moet hij toch echt zelf doen. Daarom ben ik hartstikke blij en trots dat hij hier op het podium staat.”

Mattia Pasini, gestart vanaf poleposition, kwam al vroeg in de race ten val, waarbij hij Pecco Bagnaia ver buiten de baan dwong. Bagnaia houdt nog wel de leiding iun het klassement, maar zag Miguel Oliveira tot op zeven punten naderen. Alex Marquez behoudt de derde plaats. In de race eindigde de Spanjaard als dertiende, ernstig gehinderd door de blessure die hij overhield aan een zware crash op zaterdag.

Voor Binder was de overwinning een enorme opluchting, na een tegenvallend jaar waarin hij werd geteisterd door een langdurige blessure. “Het werd inderdaad wel weer eens tijd”, lachte Binder. “De race was super. Ik wilde niet teveel tijd verspillen en heb geprobeerd er zo snel mogelijk tussenuit te gaan, maar het gevecht heeft wel mijn banden gekost. In de laatste ronden durfde ik nauwelijks gas te geven, omdat ik totaal geen grip meer had.”

Binder verlengde dit weekend zijn contract bij Ajo KTM in de Moto2. Zijn huidige teamgenoot Miguel Oliveira, die vierde werd, vertrekt naar het Tech3 KTM-team in de MotoGP. Moto3-winnaar Jorge Martin wordt volgend jaar de nieuwe teamgenoot van Binder.

Bo Bendsneyder, in de Moto3 teamgenoot van Binder, behaalde ook in Duitsland geen punten. De Rotterdammer finishte als twintigste.