Formule 1 denkt na over kleinere en grotere teams

AP-1VQMEUDVH2111_news

De organisatie van de Formule 1 is sinds de overname door Liberty Media druk bezig de sport aantrekkelijker te maken. Een van de voorstellen die daarbij zou moeten helpen is het toestaan van teams van variabele omvang.

Nu is het nog zo dat de teams verplicht zijn om twee auto’s voor een race in te schrijven, maar mogen ze in sommige gevallen (afwezigheid coureur door bijvoorbeeld ziekte of blessure, kapotte auto) met minder auto’s starten. Vanaf 2021 zouden ook renstallen met maar één of zelfs drie auto's mee moeten kunnen doen aan het kampioenschap.

Het voorstel kwam deze week ter sprake tijdens een bijeenkomst van de Motorsport Industry Association, zo bevestigt Pat Symonds, tegenwoordig adviseur van de organisatie van de Formule 1: "Wat we hebben besproken is hoeveel auto’s ideaal zijn. Meer in de context van 'moeten we meer teams tot de Formule 1 toelaten?' Het is een uitstekend punt dat we op de volgende vergadering op de agenda verder zullen uitwerken."

Symonds verwacht veel tegenstand van de huidige tien renstallen: "Ik vermoed dat ze zich zorgen maken, omdat ze waarschijnlijk willen vasthouden aan het huidige model van een klein aantal teams met veel macht. Maar we zullen ons allemaal moeten aan aanpassen. Ik denk dat een van de problemen in de Formule 1 is dat de teams te veel macht hebben. Het is soms een beetje alsof de kalkoen mag bepalen of Kerstmis doorgaat."

Vroeger was het niet ongebruikelijk dat een renstal met meer dan twee auto’s meedeed aan een Grand Prix. Zo startte Mercedes in de jaren vijftig eens met vier auto’s en verscheen in dat zelfde decennium Ferrari zelfs een keer met vijf bolides op de grid. In 1971 herhaalde BRM dit kunststukje door maar liefst vijf auto’s in te schrijven voor de USGP.

Ook was het niet ongebruikelijk dat coureurs een auto kochten en die als privateer inschreven. Zo deed de Nederlander Carel Godin de Beaufort jarenlang met een Porsche mee aan de Formule 1, onder de teamnaam Ecurie Maarsbergen.

De huidige regel van maximaal twee auto's per team is begin jaren tachtig ingevoerd om de kosten te drukken.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden