Kwalificatie Groot-Brittannië: pole voor Hamilton, Verstappen P5

(c) Mercedes F1

Lewis Hamilton heeft poleposition gepakt tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. Max Verstappen kon op het circuit van Silverstone geen vuist maken in de kwalificatie en moest genoegen nemen met P5.

Q1

Q1 was slechts een paar minuten onderweg, toen de sessie al werd stilgelegd. Lance Stroll spinde tijdens zijn eerste run en veroorzaakte een code rood. De Canadees stond stil in de grindbak en zijn kwalificatie was dus snel over. Sergey Sirotkin liet het Williams-team even later weer schrikken door ook te spinnen. De Rus kon echter zijn weg vervolgen.

Sebastian Vettel en Hamilton bepaalden het tempo in Q1. De Duitser reed op softs een 1:26.585 en was twee tienden sneller dan de Mercedes-coureur op de medium compound. Achter de twee coureurs klokte Valtteri Bottas de derde tijd. Verstappen liet in de eerste sessie een vierde tijd noteren. Daarmee was hij meer dan een halve seconde sneller dan Daniel Ricciardo.

De eerste afvallers waren Stroll, Sirotkin, Stoffel Vandoorne, Carlos Sainz en Brendon Hartley. De Nieuw-Zeelander kon door zijn crash in de derde vrije training niet starten in de kwalificatie.

Q2

In de tweede deel de kwalificatie doken Mercedes, Ferrari en Red Bull gelijk naar buiten. Hamilton maakte in zijn eerste run een fout en moest zijn snelle ronde afbreken. Zijn tweede poging ging wel goed en dat leverde hem de snelste tijd op met een 1:26.256. Achter de Brit pakte Vettel de tweede tijd op een tiende, Bottas de derde plaats en Raikkonen legde beslag op de vierde plek. Alle coureurs deden dit op de zachtste compound.

Verstappen kwam er in Q2 ook niet aan te pas en zette in zijn run een vijfde tijd neer en was bijna vier tienden sneller dan Ricciardo. De Nederlander liet 0,7 seconde liggen ten opzichte van de snelste tijd.

Voor een plaats in de top tien was het een spannende strijd. Het verschil tussen de achtste plaats en de twaalfde plek was maar twee tienden. Uiteindelijk kwamen Pierre Gasly, Marcus Ericsson, Fernando Alonso, Sergio Perez en Nico Hulkenberg te kort voor een plaats in de top tien.

Q3

De eerste run tijdens het laatste deel van de kwalificatie was een prooi voor Vettel. De Duitser was met een 1:25.936 marginaal sneller dan Hamilton. De Ferrari-coureur was 0,057 seconde sneller dan de Brit. Bottas en Raikkonen konden in de eerste run niet aan deze tijden tippen en moesten respectievelijk twee en drie tienden toegeven. Verstappen volgde op P5 met achterstand van 0,7 seconde.

Tijdens de afsluitende tweede run in Q3 was het ongemeen spannend. Hamilton pakte de snelste tijd en moest daarna wachten op de Ferrari-coureurs. Vettel kwam op de streep 0,044 seconde te kort en daarna maakte Raikkonen het ook nog spannend. De Fin zette een derde tijd neer en was ook maar 0,098 seconde langzamer dan de tijd van Hamilton.

Max Verstappen pakte de vijfde plaats op zeven tienden en was een halve seconde sneller dan Ricciardo die zondag als zesde mag starten.

Uitslag kwalificatie:

(c) Formula1.com

De Grand Prix van Groot-Brittannië begint morgen om 15:10 uur Nederlandse tijd en is zoals gebruikelijk te beluisteren op Grand Prix Radio.