Van der Garde: ‘Spielberg is een ontzettend gaaf circuit’

(c) Red Bull Content Pool

Zelf reed hij er nooit een Grand Prix Formule 1, maar Giedo van der Garde is duidelijk over de Red Bull Ring, het circuit in Spielberg waar komende zondag de Grote Prijs van Oostenrijk wordt verreden.

Een kort, krachtig en spectaculair circuit (4,3 km), met een mooi vloeiend middendeel en een verduiveld lastig laatste deel met de rechterbochten Rindt en Red Bull Mobile. Vooral de voorlaatste bocht Rindt – vernoemd naar de legendarische Duits-Oostenrijkse coureur – is moeilijk: “Je kan er heel hard in, maar je moet er voor zorgen dat je niet te veel naar buiten komt, anders rijdt je een beetje over de gele sausage [kerbs, red]: dat wil je niet hebben, want daar sloop je de auto.”

De bestaat al bijna 50 jaar, eerst als Österreichring en vervolgens als A1-Ring, maar werd enkele jaren geleden grondig onder handen genomen door circuit-ontwerper Hermann Tilke. Dat leverde de Red Bull Ring op, een circuit op dat prachtig is gelegen in het landschap en voorzien is van een relatief jonge laag asfalt: “Daardoor is het een circuit dat eigenlijk niet veel banden vreet, dus ik verwacht niet dat er heel veel pitstops zullen komen in de race”, aldus Van der Garde.

Max Verstappen viel vorig jaar al in de eerste ronde uit, maar volgens Van der Garde voelt de Nederlander zich thuis op het thuiscircuit van Red Bull Racing en biedt dat kansen.