Van der Garde: 'Technisch Paul Ricard saai door uitloopstroken'

paul-ricard

Als Formule 1-testcoureur van Pirelli reed Giedo van der Garde honderden kilometers over Paul Ricard, waar komend weekend de Grand Prix van Frankrijk wordt gehouden. De Nederlander wordt niet heel enthousiast van het circuit.

"Het is een saaie baan", zegt Van der Garde in zijn preview, die te horen is op Grand Prix Radio. "Er zijn geen grindbakken, er is geen gras en er ligt geen groen om de baan heen."

"Het circuit kent alleen maar uitloopstroken waarop blauwe en rode strepen zijn getekend. Op deze strepen hebben ze zandpapier geplakt. Dat zorgt ervoor dat wanneer je eraf vliegt je eerder stilstaat. Voor een coureur is dat supersafe, maar heel uitdagend is het natuurlijk niet. Wat dat betreft is het onvergelijkbaar met circuits als Monza en Suzuka waar er gewoon nog gras naast de baan ligt."

Dat Paul Ricard niet uitdagend is, betekent volgens Van der Garde niet dat de fans een saaie race te zien krijgen. "Het is een technisch circuit. Daardoor heb je een auto met veel downforce nodig. Toch zal het nog enigszins zoeken worden voor de teams, want het achterste rechte stuk is behoorlijk lang en daar zul je juist power nodig hebben."

Ook de banden gaan volgens de voormalig Formule 1-coureur van Caterham een grote rol spelen. "Het asfalt is grof en de temperatuur zal behoorlijk oplopen. Daardoor zullen de banden snel slijten. Omdat Pirelli met de ultrasofts en supersofts redelijk zachte banden heeft meegenomen belooft dat een interessant aspect in de race te worden."

De eerste vrije training op Paul Ricard gaat vrijdag om 12.00 uur van start. De race staat komende zondag om 16.10 uur op het programma. Het commentaar van Olav Mol wordt tijdens de kwalificatie en de race live uitgezonden op Grand Prix Radio.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden