Iannone verkast van Suzuki naar Aprilia

180608_iannone

Hij had het zelf al aangekondigd en vanochtend bevestigde Suzuki het officieel: Andrea Iannone gaat niet verder bij het Japanse MotoGP-team. Het volgende persbericht was dan ook niet heel verrassend: de komende twee seizoenen rijdt de Italiaan bij Aprilia in het team van Fausto Gresini.

Aprilia is verheugd over de komst van de 28-jarige Iannone. “Hij brengt ervaring, snelheid en een winnaarsmentaliteit mee. De terugkeer van een Italiaanse rijder naar Aprilia is ook reden voor grote trots in de Piaggio Group en het eert de jarenlange traditie van grote kampioenen en onvergetelijke overwinningen die de fabrikant uit Noale heeft voortgebracht”, aldus teambaas Fausto Gresini in het persbericht. “Samen met Aleix Espargaro vormt Iannone straks een van de snelste duo’s in de MotoGP, die samen Aprilia en het team naar een hoger plan kunnen tillen.”

Aprilia keerde vorig jaar terug in de MotoGP met Aleix Espargaro en Sam Lowes als coureurs. Lowes keerde zwaar gedesillusioneerd na een jaar al terug naar de Moto2. Ook zijn vervanger Scott Redding kan nog geen potten breken op de nieuwe machine. Hij moet nu plaats maken voor Iannone. Espargaro daarentegen reed de Aprilia dit jaar al twee keer in de top 10. De Spanjaard verlengde zijn contract onlangs al met nog eens twee jaar.

180608_29-andrea-iannone-41-aleix-espargaro
Iannone (#29) in de achtervolging op zijn aanstaande teamgenoot Espargaro (#41). Foto: MotoGP.com

Dat de Aprilia geen gemakkelijke machine is en nog volop in ontwikkeling, zal het voor Iannone niet eenvoudig maken. Bij Suzuki had hij een jaar nodig om ermee vooraan te rijden. Dit jaar gaat het een stuk beter en haalde Iannone al twee podiumplaatsen (Austin en Jerez) en werd hij twee keer vierde (Le Mans en Mugello). Het lijkt er een beetje op dat het zijn ‘wraak’ is voor het feit dat Suzuki niet met hem verder wil. Hetzelfde gebeurde in 2016 bij Ducati, waarvoor 'The Maniac' zijn tot nu toe enige overwinning in de MotoGP behaalde.

Dat Suzuki er de voorkeur aan gaf wél verder te gaan met Alex Rins, ondanks dat die nog niet dezelfde resultaten behaalt, is voor insiders geen verrassing. Iannone is een ongeleid projectiel die de eigenschap heeft zich overal waar hij komt hopeloos onmogelijk te maken en iedereen tegen zich in het harnas te jagen, waardoor het resultaat op een gegeven moment niet eens meer telt. De verwachting is dat Joan Mir – nu nog Moto2 – bij Suzuki de teamgenoot van Rins wordt.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden