Column: 'Hopelijk verandert Max Verstappen nooit'

AP-1VWEAQ4SS2111_news

Negen van de tien keer kan de persconferentie van de FIA voorafgaand aan welke Grand Prix dan ook schriftelijk worden afgedaan. De meeste coureurs die traditiegetrouw op de donderdag plaatsnemen achter de desk vinden het circuit fantastisch, de fans geweldig en zien kansen om te scoren. Gelukkig is er een aantal uitzonderingen op die regel, zo ook de persconferentie van afgelopen donderdag.

Max Verstappen schoof samen met Lance Stroll, Valtteri Bottas en Stoffel Vandoorne aan achter het bureau. Nadat Stroll had verteld hoe speciaal zijn thuisrace dit weekend gaat worden, liet Verstappen aan het begin van zijn perspraatje al weten dat hij het spuugzat was, al die vragen over zijn recente vorm. Toen een Britse journalist even later vroeg hoe het toch kon dat Verstappen zo vaak crashte was hij kort van begrip. "Geen idee", zei Max, om vervolgens een iets te lange stilte te laten vallen.

"Zoals ik al aan het begin van deze persconferentie zei word ik ontzettend moe van deze vragen. Als ik er nog een paar krijg ga ik iemand een kopstoot geven."

Verstappen keek met een stoïcijnse blik voor zich uit. Het gevoel van ongemak werd vergroot door het toenemende geklik van de camera's. Totdat Verstappen naar links keek en hij samen met Stoffel Vandoorne in de lach schoot. Pas toen durfde het tentje met journalisten mee te lachen.

Direct na afloop stroomden de twitters vol. "Niet handig van Max", was vooral de tendens. Max zou zichzelf weer een slechte dienst hebben bewezen, zo klonk het.

Aan het begin van zijn loopbaan werd Verstappen niet alleen om zijn snelheid, maar ook om zijn authentieke voorkomen geroemd. Als Max tijdens een persconferentie werd aangepakt, bijvoorbeeld voorafgaand aan de Canadese Grand Prix exact drie jaar geleden door Felipe Massa, dan had hij daar een weerwoord op. De hele Formule 1-wereld - en wij Nederlandse fans voorop - vond het fantastisch.

Nu het Verstappen op zijn zachtst gezegd niet meezit is aan die houding van hem helemaal niets veranderd. Het is nog steeds een straatschoffie, het brutaalste jochie van de klas. Donderdag was hij er als 20-jarige jongen niet vies van om een gelouterde journalist van een Britse tabloid - op een totaal politiek incorrecte manier - op zijn plaats te zetten.

Natuurlijk zou Verstappen de journalist nooit een echte head butt hebben gegevenHet was voor hem een manier om te zeggen tegen met name de Britse tabloids, die hem de afgelopen weken al dan niet terecht volledig hebben afgebrand, basta, klaar ermee.

Sfeer

Voor mij is sport, en zeker Formule 1, veel meer dan alleen de wedstrijd op zich. De opbouw naar een Grand Prix-weekend toe met foto's rondom het circuit, sfeer en interviews maken deel uit van het grotere geheel. Ook de interviews horen daar bij.

Er lopen ontzettend veel grijze muizen in de sportwereld rond. De meeste voetballers van het huidige Oranje bijvoorbeeld hoef je eigenlijk geen zinnige vraag te stellen omdat je toch al weet dat er nooit wat leuks of smeuïgs uitkomt.

Bij Verstappen is dat anders. Als hij een microfoon onder zijn snufferd krijgt dan ga je er lekker voor zitten, of je nou uit Engeland, Duitsland of Nederland komt. Of je hem nou haat of juist fan van hem bent.

Wat mij betreft houdt Max daarom niet alleen vast aan zijn rijstijl, maar ook aan zijn omgang met journalisten en zijn voorkomen in de media. Van types als Stroll, Bottas en Ericsson lopen er al veel te veel in de paddock rond.

Laat hem de antwoorden die er echt toe doen maar geven op het asfalt. Dan is hij vanzelf weer van die 'vermoeiende' vragen af.

Hopelijk verandert Max Verstappen nooit.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden