Horner: ‘Ricciardo op het punt van uitvallen’

(c) Red Bull Content Pool

Daniel Ricciardo won de 76ste editie van de Grand Prix van Monaco, maar het had niet veel gescheeld of de Australiër had een DNF (Did Not Finish) achter zijn naam gekregen. De oorzaak: een kapotte MGU-K die er voor zorgde dat Ricciardo over 25 procent minder vermogen kon beschikken dan gebruikelijk.

De technische problemen waren zelfs zo erg dat het er even naar uitzag dat Ricciardo de handdoek in de ring moest gooien, aldus teambaas Christian Horner: “Ze [de ingenieurs] vertelden me over de radio dat hij binnen één tot twee rondes zou moeten opgeven, maar ik heb ze gezegd ‘we leiden de GP van Monaco, we blijven doorgaan.’ Draaiende aan de knoppen, economisch rijdend om benzine te sparen, de remmen en banden in de gaten houdend, continu vragend naar de situatie van Max zijn banden ter vergelijking. Ongelooflijk, hij wilde het vandaag gewoon niet uit handen geven.”

Horner roemde niet alleen de wedstrijdinstelling van zijn oudste rijder, maar ook de rust die Ricciardo uitstraalde: “Daniel is een belangrijk onderdeel van het team en hij is nu het complete plaatje. Je kunt in zijn stem de rust horen die hij tijdens de race uitstraalt. Wanneer er iets fout gaat is er geen paniek, geen stemverheffing. Vandaag was het ‘ik verlies power, wat moet ik doen. Geef me instructies.’ Hij loste het op en ik kan hem er niet genoeg voor prijzen. Hij was vandaag de coolste gast op de baan.”

Horner had ook nog warme woorden voor Max Verstappen die als negende eindigde: “Max heeft zich prima teruggevochten. Het is altijd lastig om van achteren te starten, maar hij boekte snel vooruitgang met een paar goede inhaalmanoeuvres.”