VT1 Monaco: Red Bulls bovenaan, Ricciardo snelste

(c) Red Bull Racing

Red Bull Racing is op sterke wijze aan het Grand Prix-weekend in Monaco begonnen. Daniel Ricciardo noteerde donderdagochtend in de eerste vrije training de snelste tijd en bleef Max Verstappen nipt voor. Lewis Hamilton volgde op drie tienden. Sebastian Vettel (P4) en Kimi Raikkonen (P5) waren bijna een seconde langzamer dan de Australiër.

De training in Monaco begon kenmerkend. Na een kwartier was Sergey Sirotkin de eerste coureur die kennismaakte met de vangrail in het prinsdom. De Rus toucheerde op het rechte stuk met zijn achterband de muur en moest een complete ronde met een lekke band afleggen om de pits te bereiken. Kort daarna raakte Grosjean de vangrail, maar hij kon zijn weg ogenschijnlijk zonder schade vervolgen.

Nadat het rubber van Sirotkins band was opgeruimd zetten de Red Bulls de toon. Verstappen en Ricciardo gingen ronde na ronde sneller en wisselden P1 en P2 met elkaar af. Na de eerste runs leidde de Nederlander de dans en was hij met 1.12,7243 vier tienden sneller dan zijn teamgenoot. Het gat met Vettel op P3 was zelfs 1,2 seconden.

Beide Mercedessen hadden – anders dan de Red Bulls – op dat moment nog niet met de hypersofts, de zachtste band die dit weekend voor het eerst door Pirelli is meegenomen, gereden. Hamilton liet zien dat Mercedes het tempo van Red Bull kon volgen en splitste Verstappen en Ricciardo in zijn eerste snelle run. Een ronde later pakte de viervoudig wereldkampioen de snelste tijd van Verstappen met twee tienden af.

Het antwoord van Verstappen liet niet lang op zich wachten. Met 1.12,280 ging hij met twee tienden onder de tijd van Hamilton door. Ricciardo verbeterde tegen het eind van de training de tijd van Verstappen en bleek daarmee de snelste te zijn.

Verstappen under investigation

Hoewel Verstappen dus snel onderweg was kan de openingstraining nog een vervelend staartje voor hem krijgen. De Nederlander miste zijn rempunt in St. Devote en schoot rechtdoor. Verstappen raakte niets, maar zette zijn Red Bull in de achteruit en reed weer het asfalt op. Vettel reageerde alert op de gele vlaggen, maar moest wel de eerste bocht afsnijden om Verstappen te ontwijken. De FIA onderzoekt het incident en kijkt of Verstappen op veilige wijze terug de baan op is gekomen.

McLaren

Zo sterk als Red Bull het weekend begon, zo moeizaam ging het bij McLaren. Stoffel Vandoorne en Fernando Alonso klaagden beiden over de bestuurbaarheid van de auto. Die laatste kwam na slechts vijf rondjes de pits inrijden en moest toezien hoe zijn vloer werd vervangen. Met nog vijf minuten te gaan werd de Spanjaard weer op pad gestuurd, maar heel productief kon hij toen al niet meer zijn. Vandoorne moest genoegen nemen met de dertiende tijd.