Dakar Rally in 2019 in zijn geheel in Peru

Na de uiterst succesvolle jubileumeditie van afgelopen januari keert de Dakar Rally terug naar Peru, van 6 tot 17 januari. Na de start in Lima wachten de duizelingwekkende duinenpartijen van de Ica- en Tanaka-regio op de deelnemers, die tien dagen later weer in Lima hopen terug te keren.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de route ook Chili en Bolivia zou aandoen, maar vorig weekeinde maakte Chili plots bekend zich terug te trekken en een paar dagen later liet Bolivia weten niet tot een akkoord te kunnen komen met ASO over de route. De Dakar van 2019 zal zich daarom in zijn geheel afspelen in Peru, met tien etappes met voor ieder wat wils, want Peru heeft meer te beiden dan alleen duinen. De overwegend zandrijke en off-piste etappes vormen een enorme uitdaging voor zowel rijders als navigators, maar ook de meer snelle pistes in de nieuwe regio’s die de rally zal aandoen, zijn om te smullen, zo belooft de organisatie.

Hoe zwaar en uitdagend de woestijn van Peru is, werd zelfs de grote sterren van de Dakar Rally afgelopen jaar soms pijnlijk duidelijk: Nasser Al-Attiyah verloor er de rally, Sébastien Loeb schreef er zijn auto af, Sam Sunderland en Nani Roma vonden er hun Waterloo, de helft van de Nederlandse deelnemers moest er afscheid nemen van de Dakar.

Alle rallykwaliteiten zullen kortom nodig zijn om tien dagen na de start op 6 januari in Lima daar terug te keren.

Ook voor auto’s, ssv’s en trucks die in de eerste week uitvallen, zal het vanaf nu mogelijk zijn de finish te halen. Wie al in het begin van de rally door mechanische malheur of een ongeluk in de problemen komt, kan na de rustdag weer aansluiten, zij het in een apart klassement en onder strikte voorwaarden die voorkomen dat zij een eerlijk verloop van de rally verstoren en de einduitslag beïnvloeden.