Column Frank Evenblij: ‘Ik zit soms schreeuwend naar Max te kijken’

Frank Evenblij

Iedere maandag na een Grand Prix deelt een bekende Nederlander via een column op Grand Prix Radio zijn visie op de Formule 1. Deze week klimt presentator en programmamaker Frank Evenblij in de pen om te vertellen over zijn F1-beleving.

Voor de zoveelste keer word ik op een zondagochtend wakker en is het eerste waar ik aan denk; “Oh ja, straks is Max!” En daar heb ik dan meteen zin in.

Ik volg voor mijn werk maar ook uit pure liefhebberij veel sport. Het mooie is dat dankzij Max Nederland er gewoon een sport bij heeft, want in alle eerlijkheid, mijn belangstelling voor de F1 was niet zo heel groot de voorgaande jaren. Ja, toen Jos reed. En later Doornbos, Van der Garde en Albers. Maar met alle respect die deden niet mee om de prijzen.

Helaas doet Max dat dit seizoen ook nog niet en ik bemerk dan toch een soort chagrijn dat ontstaat in Nederland. Journalisten zouden niet kritisch genoeg reageren op Max. “Dat ie steeds crasht dat ligt dan toch ook aan hem? Maar daar hoor je ze niet over.” Ja, zit wat in, maar aan de andere kant, de wijze waarop Max rijdt, met alle risico van dien. Altijd het gaatje zoeken, dat er soms echt niet is.

Ik zeg je eerlijk, ik geniet geen stuiver minder van de F1 ondanks dat Max nog zo weinig podiums heeft gereden. Ik zit schreeuwend op de bank als ik zie wat Max doet, om er wel voor te gaan.

Na die crash met Vettel moest hij toch toegeven dat hij een fout had gemaakt. En na Baku met Daniel hadden ze het allebei gedaan. In Peptalk vroeg ik Max of dit nou nooit meer voor zou komen? Max antwoordde dat ze beiden minder gretig moeten zijn.. Gaat dat gebeuren? Nooit! Dan zit niet in hem en dat is potverdikkie maar goed ook!

Nou dan Barcelona. een circuit waar de verwachting toch hoog is, door die ene overwinning, die ik inmiddels zo’n 187 keer heb gezien en het commentaar van Olav kan meeplaybacken. Het is de eerste keer dat Olav bijgestaan wordt door Giedo van der Garde, wat goed uitpakte. Het begin was even spectaculair waar Grosjean weer een hoofdrol vertolkte. Daarna was het een beetje een vlakke race, waar Vettel Max nog een beetje heeft geholpen en er flink wat punten werden gepakt.

Hè hè eindelijk derde. Heerlijk lekker. Dat hadden we allemaal even nodig. Hamilton reed natuurlijk geweldig. Zijn ongekende enthousiasme na afloop dat hij even ging ‘crowdsurfen’ bij z’n engineers is ook veelzeggend. En dan die slome duikelaar van een Bottas en Max! Met een kapotte voorvleugel zo zelfverzekerd.

Vanavond is Jos te gast bij Peptalk, die altijd trots op zijn zoon is. Maar ook de man is die Max af en toe eens echt de waarheid vertelt, want als iemand kritisch is op Max is hij het en dat is veel belangrijker dan dat wij, de supporters dat doen. Ik ben blij met die derde plek, maar ik verheug me nu al op Monaco, Max z’n thuiswedstrijd.