Hamilton wint GP Spanje, Verstappen boekt podium

AP-1VNBNMY7D1W11_news

Max Verstappen heeft zondag op het Spaanse Circuit de Catalunya zijn eerste podium van het seizoen geboekt. De Nederlander eindigde als derde achter Grand Prix-winnaar Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Verstappen profiteerde van een slechte uitvalbeurt van Kimi Raikkonen en een beroerde pitstopstrategie van Sebastian Vettel, die vierde werd.

Vooraan stond Hamilton alleen tijdens de pitstops zijn leidende positie af. De Mercedes-coureur kwam met een voorsprong van ruim twintig seconden als eerste over de finish.

Crash

De Grand Prix van Spanje werd al na vier bochten geneutraliseerd. Romain Grosjean, bezig aan een rampseizoen, raakte zijn Haas kwijt en ging op de racelijn in de rondte. Een aantal coureurs kon de Fransman nog net ontwijken, maar Nico Hülkenberg en Pierre Gasly slaagden daar niet in. De Renault- en Toro Rosso-coureur reden in op Grosjean en zagen hun race ten einde komen.

Toen het veld weer werd vrijgegeven bleven de startposities gehandhaafd. Hamilton bleef aan de leiding voor Vettel, Bottas, Kimi Raikkonen en Verstappen.

Vettel

Vettel was de eerste die naar binnen dook en verruilde zijn zachte- voor de mediumband. Bottas volgde en leek de tweede plaats van Vettel te kunnen veroveren, maar de Fin werd bij het uitkomen van de pitstraat ingehaald door Ferrari-coureur en viel terug naar de virtuele derde plaats.

Op het moment dat Raikkonen zich opmaakte om te stoppen verloor zijn Ferrari snelheid. Verstappen ging hem voorbij waarna Raikkonen een probleem met zijn motor meldde. Raikkonen wist zijn auto nog terug naar de pits te brengen, maar zag zijn race wel ten einde komen.

Verstappen schoof daardoor op naar P2 omdat Vettel en Bottas al hun stop hadden gemaakt. Nadat ook Hamilton was gestopt reed de Nederlander aan de leiding.

De Red Bull-coureur dook als laatste coureur van de topteams naar binnen. Na zijn stop halverwege de race viel hij terug naar de vierde plaats. Verstappen had doordat hij zo laat was gestopt een bandenvoordeel ten opzichte van zijn concurrenten.

Ocon

De race werd wakkergeschud toen Esteban Ocon met motorproblemen stilviel. De Virtual Safetycar die dat opleverde werd door Vettel gebruikt om te stoppen. Ferrari had echter niet gerekend op Verstappen die net als Bottas voorbij ging aan Vettel. De Duitser viel door die stop terug naar P4.

Verstappen schoot zichzelf toen de VSC eindigde in zijn eigen voet. De jongeling reed tegen de achterkant van achterblijver Sergey Sirotkin aan en beschadigde zijn voorvleugel. Verstappen verloor zijn frontwin-endplate, maar koos ervoor om door te rijden.

Vettel kwam echter steeds dichterbij aan de Nederlander, maar inhaalacties waren de hele middag al schaars. Verstappen leek niet veel last van zijn beschadigde voorvleugel te hebben en bleef constante ronden rijden. Vettel had de Nederlander in zijn zicht, maar net als tijdens zijn eerste Grand Prix-overwinning in 2016 op het Circuit de Catalunya, hield Verstappen de Ferrari keurig achter zich.

Vooraan kreeg Hamilton weinig mee van de strijd om de laatste podiumplaats. De Brit reed een ijzersterke race en reed met een voorsprong van 20 seconden naar de zege toe. Bottas werd tweede, Verstappen mocht voor het eerst dit seizoen naar het podium.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden