VT3 Spanje: Elektrisch probleem Verstappen, zware crash Hartley

(c) Red Bull Racing

Max Verstappen kent een slechte generale in de aanloop naar de kwalificatie voor de Spaanse Grand Prix. De Nederlander kwam tijdens de derde vrije training op het Circuit de Catalunya door een elektrisch probleem slechts tot vijf rondjes. Lewis Hamilton liet net als tijdens de tweede training de snelste tijd noteren; 1:17.281. Teamgenoot Valtteri Bottas bezette de tweede plek, gevolgd door de beide Ferrari’s van Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen. Brendon Hartley zorgde met een zware crash voor een voortijdig einde van de sessie.

Opvallend is dat de Zilverpijlen lange tijd bovenaan stonden met tijden gezet op de softband. De sessie verliep tot aan de laatste minuten zonder noemenswaardige incidenten, maar eindigde abrupt met de zware crash van Toro Rosso-coureur Hartley.

Diezelfde Hartley opende deze middag het bal met een tijd van 1:20.073. Na ruim een kwartier waren het vervolgens de Spanjaarden Carlos Sainz en Fernando Alonso die voor het oog van hun thuispubliek de baan opgingen voor hun installatierondje. Hamilton verliet eveneens de pits om een tijd te zetten.

Halverwege de sessie was de slagorde als volgt; beide Mercedessen op de softs voor de beide Ferrari’s op supersofts, dan de Haas van Grosjean op supersofts gevolgd door de beide Red Bulls op de mediumbanden.

Straf

Max Verstappen verliet in bocht één kortstondig de baan, wat mogelijk nog een vervelend staartje voor hem gaat krijgen. Toen hij hij terug de baan opkwam had hij om een pion heen moeten rijden. Omdat hij dit niet deed nam de FIA het onderzoek under investigation. Mogelijk dat de drievoudig Grand Prix-winnaar nog een straf aan zijn broek krijgt.

Lance Stroll stuiterde van de baan met ruim twintig minuten op de klok. Na een ritje door de grindbak kon hij zijn weg vervolgen terug naar de pits. Op dat moment had hij de langzaamste tijd van het veld. Aan het eind van de sessie hield de Williams-coureur alleen teamgenoot Sirotkin nog achter zich.

Sebastian Vettel snoepte op de supersoftband de snelste tijd af van Hamilton, maar dat was van korte duur. Bottas en Hamilton stelde vrijwel direct orde op zaken, ditmaal voor het eerst op de supersofts. Hamilton met een snelste tijd van 1:17,281 gevolgd door Bottas op iets meer dan een tiende van zijn teamgenoot.

Vloer

Daniel Ricciardo gleed ook nog van de baan af in een poging met de mediumband een snellere tijd neer te zetten. Hij stond op dat moment vijfde. Max Verstappen, eveneens op de witte mediumband, kwam niet verder dan de twaalfde tijd terwijl de monteurs begonnen om de vloer onder zijn wagen te vervangen. Deze had hij beschadigd tijdens zijn eerdere uitstapje. Hij zou niet meer in actie komen met nog 12 minuten te gaan.

Romain Grosjean schoot de grindbak in met nog zeven minuten op de klok. Na een bezoek aan de pits en een set nieuwe banden kon hij terug de baan op. Hij stond op dat moment negende, maar zou als zevende eindigen.

Zware crash

Een zware crash voor Brendon Hartley tenslotte veroorzaakte een code rood-situatie. De Toro Rosso kwam hard in de bandenstapel terecht nadat hij door het gras reed in bocht 9 heuvel op. Gelukkig kon hij ongeschonden uitstappen waarbij het publiek langs de baan applaudisseerde. Zijn monteurs zullen minder blij zijn want met name de achterkant van de Toro Rosso lag compleet in puin. Het valt te bezien of het team erin slaagt de wagen voor de kwalificatie klaar te krijgen, die begint om 15.00 uur.

Jouw reactie