Top-5: Teamrivalen

(c) Red Bull Racing

Olav Mol refereerde bij de aanrijding tussen Max Verstappen en Daniel Ricciardo direct aan een vergelijkbaar incident tussen Red Bull-teamgenoten Sebastian Vettel en Mark Webber, tijdens de Grand Prix van Turkije in 2010.

Deze crash is het begin van een van de hevigste teamrivaliteiten van de laatste jaren. Welke rijders er nog meer niet met hun stalgenoot overweg konden? Lees het in onze top 5:

Vriendschap is een illusie: Lewis Hamilton vs Nico Rosberg (Mercedes)

Wat begint als vriendschap, eindigt in een straatgevecht. Rosberg en Hamilton zijn generatiegenoten en rijden van jongs af aan tegen elkaar. De twee worden ondanks hun totaal verschillende afkomst bloedbroeders, en dus lijkt een droomteam geboren wanneer de Engelsman in 2013 bij Mercedes gaat rijden, het team waar Rosberg dan al enige tijd onder contract staat. Maar niets is minder waar: al gauw gaat het mis en stapelen de incidenten zich op. In 2016 rijdt het duo elkaar zelfs enkele malen van de baan en wanneer Rosberg aan het einde van het jaar dan eindelijk zijn langgekoesterde wereldtitel heeft, besluit hij direct de sport te verlaten.

Een tragische broedermoord: Jacques Villeneuve vs Didier Pironi (Ferrari)

Pironi tekent in 1981 een contract tekent bij Ferrari, waar Villeneuve dan al rijdt. De Fransman en de Canadees zijn direct vrienden, maar dat verandert na de GP van San Marino van 1982. Villeneuve en Pironi liggen 1 en 2 en doen het op last van hun teambaas rustig aan. Pironi negeert die teamorder, gaat er in de laatste ronde vandoor en pakt de overwinning. Villeneuve is zo kwaad dat hij bezweert nooit meer met de Fransman te zullen praten. Helaas wordt die uitspraak twee weken later bewaarheid als Villeneuve op Zolder om het leven komt. De F1-carrière van Pironi komt later dat jaar tot een eind als hij zware verwondingen oploopt bij een crash op Hockenheim.

Een woedende Villeneuve (l) op het podium met Pironi na de GP van San Marino

Psychologische oorlogsvoering: Nelson Piquet vs Nigel Mansell (Williams)

Piquet vervangt in 1986 Keke Rosberg bij Williams en wordt daar teamgenoot van Mansell. De Brit heeft het jaar ervoor zijn eerste races gewonnen en begint vol vertrouwen aan het seizoen. Frank Williams heeft met de FW11 een superieure auto gemaakt, en dat weet zowel Piquet als Mansell. De twee winnen in totaal negen van de 16 races en pakken de constructeurstitel, maar snoepen elkaar onderweg zo veel punten af dat McLaren’s Alain Prost zijn tweede rijderstitel kan pakken. Piquet is zo woedend dat hij het seizoen er op alle vuile trucs uit de kast haalt om zijn jongere teamgenoot op stang te jagen. Dat lukt en zo pakt Piquet alsnog zijn derde wereldtitel.

Toen alles nog koek en ei leek (c) Williams Martini Racing

De moeder aller rivaliteiten: Alain Prost vs Ayrton Senna (McLaren)

Prost is een gelauwerd coureur als de jonge hond Senna in 1988 bij McLaren zijn teamgenoot wordt. Aanvankelijk lijken de twee goed met elkaar op te kunnen schieten, maar gaandeweg 1989 gaat het mis. De rivaliteit komt tot een uitbarsting tijdens de Grand Prix van Japan. Prost kan kampioen worden, maar Senna maakt ook nog kans op de titel als hij tenminste wint. De Fransman neemt de leiding, Senna wil hem voorbij in Casio, maar Prost stuurt (net iets te vroeg?) in en beide coureurs kunnen fluiten naar een zege. Prost wordt dan ook kampioen, vertrekt naar Ferrari en bezweert nooit meer met Senna in één team te willen rijden.

(c) Formula1.com

Spaans-Engelse oorlog: Fernando Alonso vs Lewis Hamilton (McLaren)

Alonso komt in 2007 als wereldkampioen naar McLaren en treft daar McLaren-protegé Hamilton. Het gaat mis tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije. Hamilton zit Alono danig in de weg bij diens snelle ronde en de Spanjaard laat dat niet over zijn kant gaan: met nog een paar minuten kwalificatie te gaan komen beide coureurs de pits in voor vers rubber. Alonso is als eerste aan de beurt, terwijl Hamilton achter hem aansluit. Eenmaal voorzien van nieuwe banden blijft Alonso onnodig lang stilstaan en maakt het zo Hamilton onmogelijk om nog een kwalificatieronde te doen. Het is de eerste in een reeks incidenten. Aan het einde van het jaar verlaat Alonso McLaren.

 

Jouw reactie