Column Edwin Smulders: ‘Gevecht Max en Daniel was fantastisch’

Edwin Smulders samen met Jos Verstappen op Donington in 2003 (c) Edwin Smulders

Iedere maandag na een Grand Prix deelt een bekende Nederlander via een column op Grand Prix Radio zijn visie op de Formule 1. Deze week vertelt fotograaf Edwin Smulders over zijn ervaring in een F1-tweezitter en laat hij zijn licht schijnen over het ‘fantastische gevecht’ tussen Max Verstappen en Daniel Ricciardo in Baku.

Ik ben altijd al fan geweest van Formule 1. Er is een periode geweest dat ik het blad F1 Racing heb uitgegeven in Nederland. In die tijd zat ik er helemaal bovenop.

In 2003 ging ik met Michel Perridon – Trust-eigenaar en destijds sponsor van Minardi – naar Donington om foto’s te maken. Die had een dag op het circuit gekregen van teambaas Paul Stoddart, vanwege zijn sponsoring. Michel vroeg daar aan mij of ik ook mee wilde rijden in een van Stoddart’s tweezitters. Die kans heb ik natuurlijk niet laten liggen. Ik mocht achterin plaatsnemen bij Jos Verstappen en was enorm onder de indruk van het accelereren en remmen. Jos vertelde me overigens dat het nog meeviel, want deze bolide had minder pk’s dan de auto waar hij tijdens het kampioenschap in racete. Toch was ik helemaal verkocht.

Ik heb – in tegenstelling tot mijn vader – altijd F1 gekeken. Hij snapte niet wat ik leuk vond om te kijken naar auto’s die volgens hem alleen maar rondjes aan het rijden waren. Toch heb ik het altijd mooi gevonden.

Sinds Max meedoet kijkt opeens heel Nederland naar Formule 1 en zelfs mijn vader, al zet hij wel de tv uit als Max uitvalt. Voor mij geldt dat niet: ik ben er helemaal verslingerd aan.

Gevecht tussen Max en Daniel

Ik heb zondag in Baku fantastische gevechten gezien, met name tussen Max en Ricciardo. Dat het zo afloopt is zuur voor het team en Max en Daniel, maar het was heerlijk om naar te kijken. Hier komen de mensen voor naar het circuit. Wat dat betreft moeten we het niet overdreven spannend maken. Het is zoals het is. Stel dat het niet was gebeurd, maar er wel een safetycar was gekomen dan hadden ze waarschijnlijk nog mee kunnen doen om de overwinning, aangezien ze nieuwe ultrasoft-banden hadden.

Helaas is dat niet gebeurd. Ik vind het goed hoe Max en Daniel reageren, dat ze niet elkaar de schuld gaan geven. Tegelijkertijd snap ik ook dat Red Bull boos is. De renstal wordt een flink aantal punten door de neus geboord.

Toch heeft het ook een positieve kant voor het team want Red Bull heeft wereldwijd ongelooflijk veel publiciteit gekregen. Iedereen die de F1 een warm hart toedraagt vindt dit mooi om te zien. Red Bull is heel veel in beeld geweest, het meest van allemaal. Vooral tijdens die gevechten tussen Max en Ricciardo eerder in de wedstrijd. Het was fantastisch.