Formule 2: De Vries valt uit, Albon wint hoofdrace

(c) DAMS Racing

Nyck de Vries heeft in de hoofdrace van het tweede Formule 2-raceweekend een DNF achter zijn naam laten noteren. De Nederlander startte in Baku vanaf P8, rukte op naar P2, maakte een kolossale fout, kon nog even doorrijden, maar moest uiteindelijk noodgedwongen opgeven.

De race werd gewonnen door de Engels-Thaise Alexander Albon van DAMS Racing, gevolgd door Jack Aitken en de Italiaan Antonio Fuoco.

De race begon hectisch: zowel Lando Norris als Tadasuke Makino kwamen niet weg voor de installatieronde en moesten vanuit de pits starten. Het gaf De Vries bij de start de ruimte om in de eerste ronde direct vanaf P8 naar P4 op te stomen.

Eerste safetycar

Daarmee was de opwinding niet voorbij: Roberto Merhi en Aitken lieten hun auto’s bij het doven van de lichten afslaan. Louis Delétraz kwam in Bocht 1 stil te staan en de Duitser Maximilian Gunther reed lek, maar Lucas Ghiotto zorgde voor het meeste oponthoud: de Italiaan reed op P3 toen hij crashte en voor een safetycar zorgde.

Na drie ronden achter de safetycar was het wrak van Ghiotto opgeruimd en kon er weer worden geracet. De top drie werd op dat moment gevormd door Alexander Albon, George Russell en De Vries: zij konden hun positie behouden en namen direct afstand van de rest van het veld.

Verplichte pitstops

Russell was vanaf P2 de eerste die zijn verplichte pitstop maakte, gevolgd door het halve veld. De Vries kreeg hierdoor de tweede plaats in de schoot geworpen en ging een ronde later samen met de leidende Albon naar binnen. Omdat de coureur van DAMS zijn wissel verprutste, kon De Vries hem in de pitstraat voorbij. Van het leidende trio was de eerder gepitte Russell op dat moment al voorbij start-finish en virtueel aan de leiding van de wedstrijd, gevolgd door de Friese coureur van Prema.

Na de pitstops begon het veld zich te nestelen: wedstrijdleider Russell reed een paar seconden weg bij De Vries, die op zijn beurt weer twee seconden afstand kon nemen van de nummer drie Albon. De Vries leek beter met zijn rubber om te gaan en halverwege de race begon de 23-jarige coureur op Russell in te lopen. De coureur van ART Grand Prix herkende het gevaar en deed er een schepje boven op. Ronde na ronde reed hij nu de snelste tijden, waardoor zijn voorsprong op De Vries en de rest van het veld opliep naar vijf seconden.

Tweede safetycar

Tot aan ronde 18 verliep de race vrij rustig, maar toen was het Roy Nissany die voor opwinding zorgde. De Israëliër crashte in Bocht 3 en zorgde voor een tweede safetycar-situatie. Het hele veld schoof weer in elkaar en het duurde drie ronden voor de brokstukken waren opgeruimd. In ronde 21 kwam de safetycar weer naar binnen en wat volgde was een korte sprintrace van acht ronden tot aan de finish.

De Vries maakt fout

Voor De Vries en Russell ging het direct mis: de Nederlander remde aan het einde van het rechte stuk veel te laat, blokkeerde zijn wielen en schoot rechtdoor de baan af. Door de actie van De Vries was ook de race van Russell naar de vaantjes: de Engelsman moest uitwijken voor de Nederlander en moest ook van de baan af. Zowel De Vries als Russell konden hun race vervatten, maar lagen op dat moment op P11 en P15.

De Vries (geheel rechts) remt veel te laat en ziet podium in rook op gaan (c) ZIggo Sport

Antonio Fuoco, Albon en Sergio Sette Camara profiteerden optimaal van de actie van De Vries en namen de top drie over. In de resterende rondes kon De Vries geen vuist meer maken. De Nederlander had zijn banden opgebruikt en moest voortijdig de race verlaten. Uiteindelijk won Albon de race, voor Aitken en Fuoco.

Uitslag hoofdrace Formule 2 Baku:

(c) FIA Formula 2

De Formule 2-sprintrace van Baku gaat zondag om 11:10 uur van start.