FIA gaat optreden tegen ‘exhaust blowing’

(c) Renault Sport

De internationale autosportfederatie gaat optreden tegen ‘exhaust blowing’. Een aantal teams zou motorinstellingen gebruiken die bedoeld zijn om een constante stroom van uitlaatgassen naar de achtervleugel te creëren om neerwaarts druk te genereren.

Zo baarde Renault opzien met een uitlaat die op de achtervleugel staat gericht en werd Ferrari ook in verband gebracht met ‘exhaust blowing’ vanwege een derde flipper op het stuur van Sebastian Vettel.

Brief van de FIA

Nikolas Tombazis van de FIA heeft in een brief aan alle renstallen gereageerd op de ‘talloze vragen’ over dit onderwerp, zo meldt het Britse Autosport. “Motorinstellingen die specifiek zijn ontworpen om de stroom uitlaatgassen in de bochten te vergroten, zijn niet toegestaan.”

“Dergelijke niet toegestane motorinstellingen kunnen betrekking hebben op een systeem waarbij de turbocompressor wordt gepasseerd of een luchtstroom die door de cilinders loopt. Zulke luchtstromen zijn alleen toegestaan wanneer deze het gevolg zijn van afstellingen die daadwerkelijk bedoeld zijn om de prestaties en betrouwbaarheid van de motor te verbeteren en niet tot doel hebben om de aanvoer van uitlaatgassen te vergroten.”

Per geval bekijken

De FIA is van plan elk geval individueel te bekijken. “We hebben niet het gevoel dat er een praktische of eenvoudige manier is om een allesomvattende regel op te stellen om het probleem te ondervangen.”