Einde aan hegemonie van Mercedes?

(c) Mercedes AMG

De overwinning van Red Bull Racing gisteren tijdens de Grand Prix van China leverde een opmerkelijk statistiek op: het was voor het eerst sinds de invoering van de hybride V6 turbo-motoren in 2014 dat Mercedes drie races op rij niet wist te winnen.

Mercedes won in de vier seizoenen van 2014 t/m 2017 maar liefst 63 van de 79 Grands Prix, het maximale aantal races waarin het Duitse team ‘droog stond’ was twee Grands Prix en dat gebeurde slechts twee keer: in 2014 werd niet gewonnen tijdens de elkaar opvolgende races in België en Italië. En vorig jaar werden de opeenvolgende races Mexico en Brazilië gewonnen door Red Bull (Max Verstappen) en Ferrari (Sebastian Vettel).

Dit seizoen werden al drie races verreden en geen van deze Grands Prix werd een prooi voor de Duitse stal. Het doet in de paddock de vraag rijzen of de hegemonie van Mercedes definitief gebroken is.

Als we op Lewis Hamilton moeten afgaan, heeft het daar wel de schijn van: de viervoudig wereldkampioen noemde Shanghai ‘een ramp’ en lijkt nu al niet meer in de titel te geloven: “Vrijdag was alles nog in orde, maar daarna leek het wel alsof de auto op zijn kop reed. Hij was instabiel en stuurde moeilijk in. Het is duidelijk dat we dit weekend niet de snelste waren. We hebben sinds Melbourne aan vermogen ingeboet. Als we zo doorgaan wordt het moeilijk om te winnen.”