Verbaasde Daniel Ricciardo: ‘Dit was onverwacht’

(c) Red Bull Content Pool

Champagne, bloemen, ‘Driver of the Day’, een shoey en een grote glimlach die niemand hem meer van zijn gezicht kan toveren: de Grand Prix van China was dé race van Daniel Ricciardo, die vanaf de zesde plaats op de startopstelling het hoofd koel hield, tijdens de wedstrijd rustig opschoof en uiteindelijk zijn zesde Formule 1-overwinning wist te boeken.

De Australische Red Bull-coureur was zelf nog het meest verbaasd over zijn zege: “Dit was onverwacht. Ik weet niet wat het is, maar het lijkt er op dat ik geen saaie race kan winnen”, aldus Ricciardo na afloop van de race op het podium.

Die race verliep eigenlijk vrij anoniem tot een aanrijding tussen Toro Rosso-coureurs Brendon Hartley en Pierre Gasly voor een safety car zorgde. Red Bull besloot direct om zowel Verstappen als Ricciardo naar binnen te halen voor vers rubber. “Het was hectisch. Ik hoorde ‘safety car’. De banden gaven ons wat meer grip tijdens de herstart, maar we dachten niet dat ze het lang zouden volhouden. Maar ze bleken prima te werken en we hadden op de softs een fantastische snelheid. Toen ik dat eenmaal door had, liet ik het niet meer uit mijn handen glippen.”

Ricciardo kende een beroerde start van het Grand Prix-weekend. Gisteren nog kreeg de teamgenoot van Max Verstappen na de derde vrije training een compleet nieuwe motor in zijn RB14 ingebouwd, waardoor hij pas drie minuten voor het einde van de eerste kwalificatiesessie de baan op kon: “24 uur geleden dacht ik nog dat we misschien wel helemaal achteraan zouden moeten starten. Ik heb het team daar gisteren al voor bedankt, maar vandaag is de echte beloning. Iedereen enorm bedankt. De jongens hebben hun stinkende best gedaan.”