Zege in eerste twee races staat garant voor wereldtitel

(c) Ferrari Media

Als we de statistieken moeten geloven dan wordt Sebastian Vettel dit jaar wereldkampioen. De afgelopen drie decennia wijst uit dat als een coureur de eerste twee races van het seizoen wint hij later ook de wereldtitel pakt.

Vettel, die zegevierde in Australië en Bahrein, klaarde het ‘klusje’ al eens in 2011 toen hij nog voor Red Bull Racing reed. In de geschiedenis gingen Ayrton Senna (1991), Nigel Mansell (1992), Michael Schumacher (1994, 2000, 2001 en 2004), Damon Hill (1996), Mika Hakkinen (1998) en Nico Rosberg (2016) hem voor.

Uitzonderingen

Maar wat is een regel zonder uitzonderingen? In 1982 was Alain Prost de laatste coureur die zijn goede seizoenstart niet beloonde met de wereldtitel. Jacques Laffite (1979), Niki Lauda (1976) en Emerson Fittipaldi (1973) liepen ook de titel mis na winst in de eerste twee races van het seizoen.

Vettel hecht volgens eigen zeggen weinig waarde aan statistieken. “Ik geloof er niet in”, zegt Vettel in gesprek met Reuters. “We hebben een lang, zeer lang seizoen voor de boeg. Het is duidelijk dat we moeten verbeteren. We moeten de auto, het pakket verbeteren. Dat doet iedereen dus de concurrentie is groot.”