Monger op podium bij eerste race sinds horrorcash

(c) BRDC British F1

Billy Monger, de coureur die vorig jaar bij een zware crash in een F4-bolide beide onderbenen verloor, is zondag bij zijn debuut in het Britse Formule 3-kampioenschap als derde geëindigd.

Het was de eerste keer dat de 18-jarige Monger weer plaatsnaam in een Formule-auto na zijn zware ongeval. Monger reed voor het team van Carlin op het circuit van Oulton Park in een aangepaste bolide, waarmee hij op zijn stuur gas gaf en met speciale pedalen via zijn bovenbenen remde. De Brit vertrok vanaf de vijfde positie en eindigde op het podium.

De zege ging naar de Zweed Linus Lundqvist. De Deen Nicolai Kjaargaerd werd tweede, maar na afloop ging de meeste aandacht uit naar de coureur op de derde plaats.

Crash

Monger botste april vorig jaar tegen een stilstaande auto tijdens de vijfde race van het Britse Formule 4-kampioenschap en moest door hulpdiensten uit zijn wagen bevrijd worden. Twee uur later kon hij pas per helikopter naar het ziekenhuis worden vervoerd.

Lange tijd vocht de coureur voor zijn leven. Hij kwam er weer bovenop, maar verloor wel beide onderbenen. Na een langdurig herstelperiode deed hij dit weekend dus weer mee aan een race en eindigde hij op het podium.