Teambaas Red Bull stelt identieke kwalificatiemodus voor

(c) Red Bull Racing

Red Bull-teambaas Christian Horner heeft voorgesteld om de kwalificatiemodus voor alle teams gelijk te trekken, nadat polesitter Lewis Hamilton afgelopen zaterdag plots meer dan 0,6 seconden sneller bleek dan zijn concurrenten in Q3. Tijdens de trainingen en in Q1 en Q2 was het verschil tussen Mercedes, Ferrari en Red Bull niet eerder zo groot geweest.

Het kwalificatierondje waarmee de viervoudig wereldkampioen poleposition veiligstelde voelde volgens Red Bull’s Daniel Ricciardo als “een taart in het gezicht”. Tijdens een persconferentie eerder dat weekeinde had Hamilton nog doodleuk gezegd dat Mercedes niet over een kwalificatiemodus beschikt, door de Brit gekscherend “party-mode” genoemd. Niet veel later ontkende teambaas Toto Wolff het bestaan van een dergelijke modus, die nadrukkelijk voor de laatste fase van de kwalificatie achtergehouden wordt, niet tegenover de verzamelde pers.

Parc fermé

Horner, wiens team gemiddeld 0,4 seconden toe moest geven op Mercedes, stelt voor om alle teams in dezelfde modus te laten rijden, omdat de strijd nu eigenlijk in de kwalificatie al beslist is. Zeker op een circuit zoals Melbourne waar, als gevolg van de bredere en wagens en de hogere downforce het inhalen moeilijk is. Hij oppert een systeem waarbij teams geen veranderingen meer mogen aanbrengen: “Net zoals in het parc fermé waarbij de teams geen veranderingen mogen aanbrengen aan de wagen tijdens de kwalificatie en de race, zo zou je dat ook voor deze instellingen kunnen laten gelden”, aldus Horner. “We weten dat we een goede wagen hebben, alleen leggen we het nu steeds in de kwalificatie af vanwege de ‘party mode’, welnu, wij willen ook graag op Lewis’ feestje komen!”