Teambazen Ferrari en Red Bull botsen tijdens persbijeenkomst

(c) Formula1.com

Voorafgaand aan de eerste echte actie van het Formule 1-seizoen was er het gebruikelijke persmoment met drie teambazen. De organisatie had voor deze bijeenkomst uiteraard gekozen voor de chefs van de drie grootste teams: Toto Wolff (Mercedes), Maurizio Arrivabene (Ferrari) en Christian Horner (Red Bull).

Die laatste twee kregen het flink met elkaar aan de stok over het aannemen van een oud-medewerker van de FIA door Ferrari. Laurent Mekies was jarenlang bij de FIA de hoogst verantwoordelijke voor de veiligheid, maar nam onlangs ontslag. Over een half jaar gaat de Fransman aan de slag bij Ferrari.

“Teleurstellend”, vindt Horner. Volgens de teambaas van Red Bull hebben de teams na een vergelijkbaar geval vorig jaar (waarbij een hoge FIA-chef overstapte naar Renault) besloten dat er in dit soort gevallen minimaal twaalf maanden tussen vertrek bij de ene partij en aanname bij de andere partij moet zitten. Dit om het overdragen van vertrouwelijke informatie te voorkomen.

Ferrari was indertijd een van de voorstanders van deze gardening leave-regel, sterker nog Ferrari-directeur Sergio Marchionne pleitte er zelfs voor om deze periode drie jaar te laten duren. Desgevraagd zei Horner daar vanochtend over: “Het is teleurstellend dat we deze afspraak zes weken geleden hebben gemaakt en dat een partij zich er niet aan kan houden. Wat is dan nog het nut van zo’n bijeenkomst?”

Volgens Arrivabene is er niets aan de hand. De afspraken zouden nog helemaal niet vastliggen, omdat de juristen van de FIA er nog naar moeten kijken.