‘Ervaren’ Verstappen vindt dat hij geen domme fouten mag maken

(c) Red Bull Racing

Max Verstappen vindt, aan de vooravond van het nieuwe Formule 1-seizoen, dat er meer van hem verwacht mag worden dan tijdens de afgelopen jaren. In gesprek met Ziggo Sport zegt de 20-jarige Nederlander dat hij geen domme fouten meer mag maken.

“Ik zit vier jaar in de Formule 1, heb Grands Prix gewonnen en ben in dat opzicht al best ervaren. Er mag best meer van mij verwacht worden. Ik mag geen domme fouten meer maken.”

Voor Verstappen voelt het daardoor overigens niet dat hij meer onder druk komt te staan. In tegendeel zelfs. “Die gedachte vermindert voor mij de druk. Ik weet hoe het wereldje werkt. Ik doe alles veel relaxter en kies mijn momenten uit.”

Stap vooruit

Niet alleen Verstappen zelf, ook het gevoel bij zijn team is volgens de jongeling een stuk relaxter dan een jaar geleden. “Vorig jaar waren de verwachtingen heel hoog”, vervolgt hij. “Omdat die verwachtingen tijdens het testen tegenvielen, werd iedereen onrustig. Dit jaar ging het makkelijker en voelde de auto beter aan. Het is een goede stap vooruit.”

Verstappen werd in 2017 geplaagd door de betrouwbaarheid van de Renault-motor. Of de Franse motorfabrikant dit seizoen een stap vooruit heeft gedaan durft hij nog niet te zeggen. “Gelukkig is de motor tijdens de testdagen heel gebleven, maar we hebben niet in de kwalificatiemodus gereden. Het was ook niet het doel van Renault om grote performance-stappen te zetten. De motor moet gewoon heel blijven.”

Concurrentie

Wat de krachtsverhoudingen betreft verwacht Verstappen dat er weinig zal veranderen. “Ferrari heeft laten zien dat ze ook dit jaar weer goed zijn”, zegt hij over de Italiaanse renstal, die tijdens de wintertest de snelste tijd reed.

“Mercedes hebben we tussen neus en lippen door op mediumbanden sterke rondetijden zien rijden. Daar weten we ook van dat ze er goed voor staan. En over de andere teams maak ik me persoonlijk niet zo druk.”

Hij vervolgt: “Renault en McLaren zullen het op bepaalde banen beter doen dan vorig jaar. Maar ik vind niet dat we daar naar moeten kijken. Als wij onze doelen willen halen moeten we ons richten op Ferrari en Mercedes. Daarbij hebben McLaren en Renault dezelfde motoren als wij. Dus die moeten we sowieso verslaan.”

Het nieuwe Formule 1-seizoen gaat op zondag 25 maart met de Grand Prix van Australië van start. Vrijdagochtend aanstaande om 2.00 uur (Nederlandse tijd) begint de eerste vrije training.

Bekijk hier het hele interview van Olav Mol met Max Verstappen terug