Vooruitblik 2018: Gaat Ocon het gevecht met Perez winnen?

(c) Sahara Force India F1

Esteban Ocon begint aan zijn tweede volledige jaar in de Formule 1. In zijn eerste seizoen bij Force India maakte de Fransman indruk. Kan het talent uit de stal van Mercedes in 2018 teamgenoot Sergio Perez overvleugelen?

Ocon begint met veel vertrouwen aan 2018. In 2017 zat hij zijn ervaren teamgenoot Perez regelmatig op de hielen. Hij moest uiteindelijk wel zijn meerdere erkennen in de Mexicaan. Het onderlinge duel op punten verloor hij met 100 tegen 87 en ook in de kwalificatie was Perez met 13-7 de sterkste.

Toch zal Perez de hete adem van Ocon in de nek voelen. Perez wil volgend jaar de stap naar een topteam maken en dan is het wel noodzakelijk dat hij in ieder geval zijn teamgenoot verslaat. Ocon zal daar hetzelfde over denken. Beide coureurs zullen elkaar dus geen duimbreedte toegeven. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een felle strijd binnen het team van Force India.

Teamorders

Vorig jaar kregen we al een voorproefje van de interne strijd bij Force India. In Canada weigerde Perez opzij te gaan voor Ocon. Daarna lagen Ocon en Perez met elkaar in Baku en Boedapest in de clinch. Het dieptepunt in de onderlinge strijd werd bereikt op Spa. Het tweetal kwam tijdens de Belgische Grand Prix twee keer met elkaar in contact. Het was de bekende druppel en de teamleiding besloot teamorders in te voeren: als beide coureurs tijdens een race achter elkaar rijden mogen zij elkaar niet inhalen.

De teamleiding hoopt dit seizoen een herhaling van incidenten te voorkomen. Het team dreigt zelfs met een ongewone maatregel. “We hebben veel mogelijkheden om hen in het gareel te houden. Of we voeren een inhaalverbod in of we verbreken de zegel op de versnellingsbak zodat een van de coureurs vijf plaatsen wordt teruggezet op de grid”, liet sportdirecteur Otmar Szafnauer eerder weten.

De onderlinge strijd kan het beste uit Ocon en Perez halen, maar het kan voor beide coureurs ook negatief uitpakken. Een intern gevecht kan leiden tot frustratie. Met het oog op volgend seizoen zal de druk om de teamgenoot te verslaan erg hoog zijn. Wie houdt het hoofd koel?

Mercedes

Als Ocon Perez verslaat, dan bevestigt de Fransman zijn status als groot talent. Hij zal wel het uiterste van zichzelf moeten vergen om Perez te verslaan. Er staat namelijk veel op het spel. De marge met zijn teamgenoot was vorig jaar kleiner dan verwacht en een goed seizoen in 2018 betekent misschien wel poleposition voor het tweede stoeltje bij Mercedes in 2019.